Прокуратурата незабавно трябва да започне съответните реформи. Прокуратурата има нужда от нов път, по който да тръгне. Настъпи време разделно. Това заяви избраният временно изпълняващият функциите Борислав Сарафов пред членовете на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Той благодари за високото доверие и заяви, че съзнава с каква отговорност е натоварен. Обществото ясно видя, че прокуратурата може и бе използвана в полза на бившия главен прокурор Иван Гешев. В прокуратурата трябва да има нормализиране, защото тя може да бъде използвана за оръжие за неудобни, както се изрази Сарафов, явно визирайки себе си. Също така заяви, че е убеден, че при сериозно разследване, може да излязат сериозни злоупотреби.

За летящ старт заявка направи Сарафов и пред журналистите след заседанието на прокурорската колегия.

Всички заместници на Гешев, включително и тези, които не му бяха конкуренция в процедурата в Прокурорската колегия, ще бъдат отстранени.

Атанас Славов с много въпроси по светкавичния избор на Сарафов

Атанас Славов с много въпроси по светкавичния избор на Сарафов

Според него е лишен от достатъчна публичност и аргументация

Сарафов посочи, че още днес ще предложи на всички заместник-главни прокурори да подадат оставките си, тъй като те показали своята привързаност към Гешев. "След като господин Гешев вече не е част от прокуратурата или поне не е главен прокурор, те не могат да останат и да изпълняващ длъжността си. Седейки до него на брифингите му, подкрепяйки го безрезервно, вършейки и други неща, които са ми служебно известно, те не могат и нямат моралното право да останат заместник-главни прокурори", аргументира се Сарафов. "Не може господин Гешев да го няма, но да останат, както вие медиите ги нарекохте, Гешевчетата по места", закани се Сарафов.

Той се закани, че ще направи ревизия и на работата на Гешев. Също така възнамерява да се срещне с Атанас Славов, правосъден министър, тъй като "прокуратурата има нужда от помощ да се почисти от лоши практики, които бяха ясно показани на обществото както отвътре, така и отвън".

По думите му прокуратурата не може да продължава да е като капсулирана възпроизвеждаща се система, която работи в интерес или на главния прокурор, или на съответните "деребей" по места. Той очаква подкрепа от министъра на правосъдието Атанас Славов.

Очаква и подкрепа и от достойните и почтените прокурори. Сарафов има огромна отговорност в прокуратурата и пред обществото - прокуратурата не може да бъде такава, каквато била досега. "Прокуратурата спираловидно влезе в една черна дупка, от която трябва да излезе и да работи в полза на обществото, а не в интереси на главния прокурор и на местните сатрапи по места. Тези практики трябва да бъдат преустановени", подчерта Сарафов.

Той ще търси и подкрепа от вътрешния министър Калин Стоянов, тъй като МВР шефът е естествен съюзник на прокуратурата в борбата на престъпността, но първи съюзник за реформа е правосъдният министър.

Борислав Сарафов отказа да коментира депутатските имунитети и дали исканията за тях са обосновани или са част от политическите закачки на досегашния главен прокурор Иван Гешев с политиците. Той изтъкна, че ако се наложи и от прокуратурата искат, ще трябва да се назначи ревизия, за да се види какво е свършено по делото. Ревизията ще обхване не имунитетите, а работено ли е ритмично по делата, събирани ли са доказателства, има ли срочност, качество и ритмичност в разследването. По някои от тези дела не е работено от години, посочи Сарафов. Той очаква да не довърши процесите, за които се закани, но поне да ги започне за евентуалния нов главен прокурор на България.

На Боян Магдалинчев не му е приятно пак да избира главен прокурор

На Боян Магдалинчев не му е приятно пак да избира главен прокурор

Шест процедури за избиране на високи постове в съдилищата

В момента Борислав Сарафов е начело на НСлС втори мандат, избран по предложение лично на Иван Гешев. Отношенията между двамата рязко се промениха няколко дни след инцидента с кортежа на главния прокурор на 1 май. Първоначално Сарафов твърдеше, че този инцидент има за цел да убие главния прокурор и неговото семейство, но изведнъж смени тезата си. Включително обяви, че се страхува за живота си с намек към Иван Гешев.

Мнения, че Сарафов може да бъде предложен за врид главен прокурор се появиха още когато бе изтеглено първото предложение за предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста, а остана за разглеждане само второто - за уронване на престижа на съдебната власт. С гласуването във ВСС мнозинството на гласовете бе възстановено.

Същевременно Борислав Сарафов подаде сигнал в прокуратурата срещу Иван Гешев, а по-късно Гешев отвърна на удара с предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Сарафов. Същевременно шефът на НСлС внесе предложение във ВСС за отстраняването на заместника си Ясен Тодоров заради медийните му изяви. Тодоров от своя страна пък обвини Сарафов, че готви преврат в прокуратурата.

Името на Борислав Сарафов изплува и от време на т.нар. скандал Апартамент гейт през 2018 г., който струваше политическата кариера на редица кадри на ГЕРБ. Тогава Борислав Сарафов излезе в дългогодишен отпуск, макар и основно в скандала да беше замесено името на сина му.

Преди няколко седмици редица медии, вкючително и АКФ, които проведоха разследването "Осемте джуджета" получиха снимки от анонимен източник, в които се вижда среща между Борислав Сарафов и Петьо Петров - Петьо Еврото, обявен и в момента за национално издирване.

Прокурорската колегия на ВСС се събра за избор на временен заместник на Гешев

Прокурорската колегия на ВСС се събра за избор на временен заместник на Гешев

Атанаска Дишева пък настоява решението да се вземе от Пленума на Висшия съдебен съвет