Министърът на отбраната Атанас Запрянов смята, че може да бъде част и от новия служебен кабинет, съобщава БНТ.

Той обаче все още не е водил разговори с номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева.

Запрянов е на мнение, че си е свършил работата в сегашното правителство. Той заяви, че ако получи покана, би работил и в следващия кабинет.

Според него е важно новият служебен премиер да успее да събере силен екип, какъвто е работил и в досегашното правителство.

Запрянов направи изказването си във Варна, където присъства на тържествата по случай 145 години от основаването на българския военноморски флот.

Калин Стоянов усеща брутален политически натиск върху Горица Грънчарова

Калин Стоянов усеща брутален политически натиск върху Горица Грънчарова

И че няма да остане в следващия кабинет

Министър Запрянов акцентира на нарастващите отговорности и значението на Военноморските сили като част от Българската армия, които налагат сериозни инвестиции за модернизация.

"Причината за това е, че през последното десетилетие Черно море се превърна в зона на огромни енергийни проекти, политически и военни напрежения, на нарастващи военни потенциали и противопоставяния. Заради променената ситуация, НАТО в своята стратегическа концепция определи защитата на Черно море като основен приоритет", посочи той.

Запрянов увери, че бъдещето на флота от гледна точка на модернизацията е много добро. Той отбеляза, че освен по проекта за придобиване на два нови модулни патрулни кораба продължава работата и по други проекти за модернизацията на ВМС, сред които открои проектите за придобиване на противоминни кораби, на нова брегова система за контрол на корабоплаването и охрана на морската граница, на дронове и антидронова защита и др.

По вегови думи българската армия винаги е готова да помогне на хората в тежка ситуация. Тя разполага с 96 специализирани модула, оборудвани и подготвени за оказване на помощ при пожари, наводнения и други природни бедствия, в изпълнение на третата мисия на Въоръжените сили.