"Българската армия е в добро състояние, посрещаме празника с удовлетворение от постигнатото, тъй като всички планове и подготовки са проведени, дежурствата се носят, въздушния и морският суверенитет е осигурен от въоръжените сили". Това заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов пред БНТ по повод днешния Ден на храбростта и празник на Българската армия.

По думите му модернизацията на армията е в ход и хората виждат бъдещето с нови самолети, бойни машини и кораби, посочи той. "Тази година няма парад, защото 6 май съвпадна с Възкресение и съгласно религиозната и народна традиция даваме приоритет на великденските празници, въоръжените ни сили да бъдат в семейна среда", обясни Запрянов. След като в края на април стана ясно, че първите изтребителите F-16 Block 70 за българските ВВС ще пристигнат в края на първото тримесечие на 2025 г., днес военният министър коментира: "Ако догодина има парад, надявам се да има повод, може да летят и първите F -16."

Няма да се връща казармата, обяви Атанас Запрянов

Няма да се връща казармата, обяви Атанас Запрянов

Министерството на отбраната предприема комплексни мерки срещу недостига на кадри

Той заяви също, че увеличението на заплатите на военнослужещите е мъдро държавно решение и висока оценка на парламента за въоръжените сили. "Финансовият инструмент е важен, но не е достатъчен. Сега отговорността ляга върху политическото ръководство на Министерството на отбраната, военното ръководство, да разработим и други механизми, които да направят военната професия привлекателна", добави той.

По думите на Атанас Запрянов недокомплектът в армията е най-тревожен в Сухопътните войски и по-специално в основните ни бойни бригади, които съгласно новите изисквания на НАТО трябва да поддържат висока степен на готовност.

Той е категоричен, че към момента няма директни военни заплахи за България. "България е на кръстопът на Източния фланг на Алианса, следователно за нас заплахите са същите като за Румъния, Полша, балтийските страни. Затова има разположени сили на НАТО на целия източен фланг. За 75 години НАТО е показало решителност и готовност да отбранява територията си", посочи Запрянов.

Запрянов обяви 20% недостиг в личния състав на армията

Запрянов обяви 20% недостиг в личния състав на армията

Според военния министър е нужно и увеличение на заплатите

Днес той участва и в церемонията за отбелязване на Деня на храбростта и празник на Българската армия в София.

"На този празничен ден трябва да отдадем нужното уважение към труда на военнослужещите, към тяхната безупречна служба, към готовността им да защитават Родината. И в момента има хора, които изпълняват бойно дежурство, осигуряват въздушния и морския суверенитет на държавата, има български военнослужещи, които изпълняват задачи в мисии и операции зад граница", коментира пред журналисти Запрянов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Той каза още, че очаква бюджетът за отбрана да бъде увеличен на 2,5% от БВП съгласно препоръки в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България - 2032. "Бюджетът за отбрана ще расте и аз считам, че бюджетът от 2,5 % от БВП за отбрана ще бъде достатъчен, за да се стабилизира кадрово армията, защото капиталовите разходи вече са определени и сега ни трябват инвестиции за хората", коментира Атанас Запрянов.