Срещу създаването на редовна власт има жестока съпротива от различни среди в България. Това заяви Атанас Атанасов от коалицията "Продължаваме Промяната - Демократична България" пред Нова телевизия.

Атанасов не е учуден от скандала около записите, за които се твърди, че са направени на политици от ПП-ДБ. Той не е чул въпросните 4 минути, а и не иска. Според него Радостин Василев е с незадоволени амбиции и затова е инструмент на тези, които се съпротивляват срещу създаването на кабинет.

Атанасов подчерта, че сега взаимодействат среди, които не се понасят и даде пример: "Среди, свързани с Президентството, на които им се услади служебната власт, защото могат да крадат безнаказано и безконтролно. От друга страна - среди, близки до бившите управляващи от ГЕРБ, които се съпротивляват срещу това демократичните сили да вземат властта и да им прекратят схемите, през които крадат. Тези среди помежду си не се понасят, но сега единодействат".

По думите на депутата от ПП/ДБ повечето от записите са записани в Народното събрание, а другите в зали, където са заседавали политически органи на партиите. Атанасов се чуди там как е станало и не изключва записите да са правени и с обикновен телефон.

"Не искам да се връщам в битността си като директор на Контраразузнаването"- с тези думи Атанасов отказа повече да коментира казуса.

Добрев към ПП: Дълбока не е държавата, а жаждата за власт на записваните

Добрев към ПП: Дълбока не е държавата, а жаждата за власт на записваните

След изявлението на Кирил Петков, че са били подслушвани

Аз лично не искам да бъда в ролята на пералня и се отнасям национално отговорно, държавнически, с желание да отговорим на обществените очаквания за редовно правителство, подчерта Атанасов. По думите му 80% от анкетираните българи посочват, че искат правителство, но половината от тях не искат с Бойко Борисов. Ами с кого друг, пита депутатът от ПП/ДБ? Даваме си сметка, че някои от компромисите, които трябва да бъдат направени, няма да се харесат на избирателите, допълни той.

Според Атанасов направените сглобки от записи между отделни части от изречения от една страна са насочени към избирателния им корпус, а от друга - целят да се въздейства върху частите от ГЕРБ, които се съпротивляват срещу подкрепата на мандата на ПП-ДБ.

"Не мога да знам дали президентът лично участва в това. Но съм 100% сигурен, по определени индикации, че среди, свързани с президента, служебната власт, министри с планове да управляват дълго време, участват в това", изтъкна Атанасов, но отказа да споменава конкретни имена с довода, че не се занимава с клюкарска дейност.

Той припомни, че преди 5 дни беше върнат първия мандат и беше заявено на съвместна пресконференция на Мария Габриел и Николай Денков, че това се прави за да бъде ревизирана втората папка. В същото време в тези пет дни Президентството не намерило време да връчи 2 мандат. Това дали има общо с развихрилите се скандали, с тая ченгеджийница, с Гешев, пита Атанасов? Той е убеден, че всичко е свързано с това да не се допусне правителство с мандата на ПП/ДБ. Ще направим всичко, за да съставим редовен кабинет, увери Атанасов.

Правителство с втория мандат и ротация Денков/Габриел

Правителство с втория мандат и ротация Денков/Габриел

Договореното между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ

По думите му обаче този процес ще бъде затруднен и очаква да има възпламеняване на емоции в ГЕРБ. "Има определени среди в ГЕРБ, които се съпротивляват срещу подкрепа на втори мандат и сега им се дава бензин в ръцете", изтъкна депутатът от ПП/ДБ.

Той коментира и появилата се информация от вчера, че ГЕРБ искат още министри в проектокабинета на Денков. "Не знам да има промяна в исканата бройка на министри от ГЕРБ, но не бих се съгласил на подобно нещо".

Според Атанасов трети мандат не трябва да се допуска, "за да не се образува.. да не казвам коалиция на какви".