По време на Изпълнителен съвет, Национален съвет и срещи в парламента са правени записи на хора от "Продължаваме промяната" и от "Демократична България". Това съобщи в извънредно изявление съпредседателят на ПП Кирил Петков.

"Широкият обхват говори, че са използвани записващи устройства в нашите централи и в сградите на Народното събрание, извадки от видео разговори и телефони. Тези действия са работа на службите и на дълбоката държава", посочи той.

Петков допълни, че целта е била дестабилизация и провал на преговорите за съставяне на правителство.

По думите му службите знаят, че ако се състави правителство, ще бъдат сменени техните ръководства, и ще бъдат направени дълбоки реформи, които целят изкореняването на на превзетите хора, ръководители и отдели. Кирил Петков допълни, че прокуратурата също знае, че минат ли настоящите законови промени, тя може да бъде прочистена от дълбокото задкулисие.

ГЕРБ бранят лидера си от прокуратурата, а Борисов няма отношение

ГЕРБ бранят лидера си от прокуратурата, а Борисов няма отношение

Опит да се осуети съставянето на кабинет и провеждането на съдебна реформа, съзряха от ГЕРБ

"Реално службите и прокуратурата знаят, че е дошло време разделно. Или ние ще успеем да сменим тях, или те ще разбият нас и България и България ще остане една превзета държава", каза още той.

Съпредседателят на ПП заяви, че като инструмент за това е използван емоционално нестабилен политик - Радостин Василев който се разследва от Гешев.

"Първо, той поиска и нашата група подкрепи неговият имунитет да бъде задържан и запазен и впоследствие изведнъж каза - аз ще си дам моя имунитет", допълни той. Петков каза още, че Василев е ядосан, че не е предложен за министър на спорта, за което е имал лична амбиция, като това го довело до емоционална нестабилност. По думите му Радостин Василев се е похвалил, че има подкрепата на държавни центрове на власт, които не искат да бъде съставено правителство, както и, че го подкрепят лица от тъмния сектор. "Неговата нереалистична надежда е да започне свой политически проект в утрешния ден, като, по негови думи, помогне да взриви държавата", каза съпредседателят на ПП.

За утре е обявена пресконференция на Василев и членове на управителния съвет на учреденото от него гражданско движение "Силна България". Според Петков на пресконференцията Радостин Василев ще се опита да пусне 4 минути компилации, в които са синтезирани над 10 часа записи, като са сглобени на внимателно подбрани и извадени от контекста отделни фрази, думи и изрази, така че да създадат абсолютно грешни внушения.

Зарков: Възелът в прокуратурата ще се развърже с механизма за контрол на главния прокурор

Зарков: Възелът в прокуратурата ще се развърже с механизма за контрол на главния прокурор

Промените в НПК не са плод на хрумка, а на продължителна работа, по думите му

Кирил Петков цитира и част от подготвените материали: Бойко Борисов е само медиен противник; Ще изперем Борисов, той е наш приятел; Христо Иванов е измислил начин да не се вдига имунитетът на Борисов и реално има схема за неговото пазене; Мария Габриел е само жена на мъжа си, няма собствена тежест и е политически пленник; Службите ще бъдат променени изцяло и новите назначения са съгласувани с посолствата; Няма да се борим срещу корупцията, не ни трябва Фалконе, няма да се борим срещу мафията.

Той каза още, че има внушения за политически натиск от Европа, свързани с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и международни политици с цел създаване на дипломатически скандал, извадени от контекста думи за бъдещи кандидат кметове и още много други манипулации.

Кирил Петков даде и пример за сглобяване на фразата от личен разговор "След тези две бутилки ще повръщаме", съставена от изреченията "Има ли две бутилки вино" и "На базата на нещата, които се случват в България, ще повръщаме"

"Това са изкуствено сглобени думи, извън контекста, нарочно подбрани с цел шантаж и дестабилизация. Реално - работата на застрашените служби, които се опитват да взривят държавата чрез абсолютна манипулация. Налице е активно мероприятие на дълбоката държава. Публични убийства в други държави, записи на политици, опити за шантаж и манипулации, опити за предизвикване на международни скандали, посочи той.

Механизмът за разследване на главния прокурор мина и на второ четене в комисия

Механизмът за разследване на главния прокурор мина и на второ четене в комисия

На второ четене бяха одобрени и етичните кодекси за съдии, прокурори и следователи

Петков изтъкна, че някой иска да спре реформата в съдебната система и в службите, да попречи България да има стабилно правителство и дълбоката държава да остане непоклатима

"Няма да стане, няма да се поддадем на шантажа и манипулациите. Радостин Василев е само един инструмент на превзетата държава и на превзетите служби", подчерта съпредседателят на "Продължаваме промяната.

Той подчерта, че е дошло време за промяна и ще продължат да се борят докато България стане нормална европейска държава.

Петков коментира също, че според него е много странно защо се бави връчването на втория проучвателен мандат от страна на президента Румен Радев, след като Николай Денков и Мария Габриел обявиха, че има разбирателство за сформиране на правителство.

Добрев към ПП: Дълбока не е държавата, а жаждата за власт на записваните

Добрев към ПП: Дълбока не е държавата, а жаждата за власт на записваните

След изявлението на Кирил Петков, че са били подслушвани

По-късно тази вечер във "Фейсбук" депутатът от ГЕРБ Делян Добрев написа остър "отговор" на отправените обвинения.

"Дълбока не е държавата, а жаждата за власт и от "записвания" и от "записаните"! Тя ги кара да пазаруват депутати, да се боричкат за постове и като не стане на тяхното да се обръщат един срещу друг. И накрая са им виновни "службите" и "дълбоката държава". Ало, Студио Х?!", написа той.