Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов заяви в студиото на Би Ти Ви, че в политиката с преговори може да се постигне всичко. Той все пак смята, че след преговори е възможно формиране на правителство, но само ако се приемат предложените от ПП-ДБ законодателни приоритети, като уточни, че сроковете за това  зависят от президента.

В отговор на въпрос на водещата той заяви, че тяхната коалиция няма амбиция да сменя регулаторите, макар много от тях да са с изтекъл мандат, защото фокусът на коалицията не е върху кадруването, а и няма време за това преди сформиране на правителство. 

Той припомни, че ДСБ първи предложиха създаването на мнозинство за техническо правителство като изход от настоящата политическа криза. Идеята за антикорупционно мнозинство бе родена в коалицията и цялата коалиция застава зад този план. 

Според тяхното предложение премиерът на такова техническо правителство трябва да е авторитетна фигура, еднакво отдалечена от политическите сили и той сам да предложи министрите, като даде пример с Димитър Попов, създал първото коалиционно правителство след демократичните промени.

Атанасов подчерта, че това зависи и от президента, като посочи, че е имало конструктивен разговор с него. От утре започват разговорите с другите политически сили, като преговорният екип ще включва Божидар Божанов, Надежда Иванова и Людмила Илиева.

Румен Радев спеши ПП-ДБ - времето не е тяхно

Румен Радев спеши ПП-ДБ - времето не е тяхно

Президентът върна ПП-ДБ на терена на Конституцията и иска оперативност

ГЕРБ вече обявиха, че няма да подкрепят втори и трети мандат, но този мандат е различен, каза Атанасов. ПП-ДБ са се готвили за трети мандат, а са получили втори, който предполага готов кандидат за премиер.

Атанасов подчерта важността от създаване на антикорупционната комисия, като каза, че години наред говорят за необходимостта от създаване на условия за борба с корупцията. "Този орган трябва да бъде създаден, за да може да има истинска организация," заяви той.

Сред законодателните приоритети са закон за защита на подаващите сигнали, който е необходим за получаването на средства от Европа, както и закон за прилагане на СРС, поради липсата на добър контрол върху тази дейност. Необходим е и избор на нов омбудсман, допълни Атанасов.

Атанасов коментира и трусовете в ДПС, като заяви, че те се отразяват в политиката. "ДПС е проблем на българската национална сигурност. Става въпрос за партия на етническите турци в страната - партия с история, градена в продължение на 35 години, която сега се разцепва," каза той.

Йордан Цонев вижда страх от силно и реновирано ДПС

Йордан Цонев вижда страх от силно и реновирано ДПС

Екипът на Пеевски не е тръгнал срещу Ахмед Доган