Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията заяви, че не е ясно какви са мотивите за покушението на словашкия премиер Роберт Фицо. Словакия е една много разделена страна в момента. По отношение на войната в Украйна, тя е разделена и спрямо отношенията си с Русия, както и България, коментира той в студиото на bTV.

Според него войната в Украйна е променила обществeното мнение в Словакия и в България. Войната в Украйна промени симпатиите в двете страни, посочи Безлов. Той не е оптимист, че разделението за войната ще приключи.

Атентатът срещу Роберт Фицо - общоевропейски симптом?

Атентатът срещу Роберт Фицо - общоевропейски симптом?

Според Милен Керемедчиев е допуснат сериозен пропуск при охраната на словашкия премиер

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова пък обясни, че покушението срещу живота на един политически лидер се приема като нещо от нашия живот и нашето ежедневие. Ако нещо дава някаква надежда или малко успокоение е, че бе абсолютно еднозначна реакцията на всички европейски лидери относно покушението. Това е политически мотивирано нападение и как се проектира в близкото и средносрочно бъдеще, посочи Поптодорова.

Според ня Фицо е много пластичен и гъвкав политик. Това, което Фицо успя да направи, е да хване тревогите в обществото и да се върне с реваншизъм на власт. Тя смята, че словашкият премиер ще има краткосрочен дивидент спрямо покушението срещу него по отношение на пропаганда и кампании със сходна по-нестабилна обществена среда.

"В по-дългосрочен план за натискане на медиите и спиране на корупцията няма да донесе дългосрочен дивидент на Словакия", посочи Елена Поптодорова.

Световните лидери изразиха шок и възмущение от покушението срещу Роберт Фицо

Световните лидери изразиха шок и възмущение от покушението срещу Роберт Фицо

Това е прецедент в съвременната европейска история