Европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос изрази увереност, че Българското председателство на ЕС ще бъде успешно. В Народното събрание гостът разговаря с народните представители от комисиите по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и по вътрешна сигурност и обществен ред.

Европа е в критичен момент и ролята на страната-председател е много важна, отбеляза Димитрис Аврамопулос. България е започнала подготовка за председателството, по време на което очаквам заедно да изградим устойчиви европейски политики по въпросите, свързани с миграцията и опазването на границите, допълни той.

Страната ви играе ключова роля за справяне с миграционния поток от Турция, подчерта Димитрис Аврамопулос и изрази благодарност към всички български институции за тяхната решителност за справяне с това безпрецедентно предизвикателство.

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов подчерта, че българските парламентаристи от всички политически сили работят изключително интензивно и координирано във връзка с предстоящото председателство на Съвета на ЕС. Стараем се да преодоляваме политическите противоречия, които е нормално да има в националните парламенти, в името на общата ни приоритетна задача, добави той.

Въпросите, свързани с миграцията, европейската перспектива на Западните Балкани, са приоритетите на българското председателство, заяви Цветан Цветанов. Той уточни, че страната ни иска да постави акцент и на темите, свързани с киберсигурността и кибератаките.

В Народното събрание тече активна подготовка по провеждането на парламентарното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС, отбеляза по време на разговора председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин.

Вероятно до средата на ноември българският парламент ще направи своите предложения по проекта на програма на Република България за председателството на Съвета на ЕС и със сигурност въпросите, свързани с миграцията и вътрешните работи, ще имат водеща роля, подчерта той.

Има съгласие и единодействие в Народното събрание по целия кръг от въпроси, свързани с българското председателство, а това е предпоставка за успеха му и затова България да даде своя принос в един ключов за ЕС период, добави Кристиан Вигенин.

Европейският комисар по въпросите на миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос увери народните представители, че ще продължи да подкрепя България и поздрави страната ни за участието й в общите усилия на ЕС за справяне с миграционния натиск.

Димитрис Аврамопулос изрази личната си и на Европейската комисия подкрепа за присъединяване на България към Шенген колкото се може по-бързо. По думите му трябва да се работи за по-силни външни граници и да не се спира свободното движение, а то да се контролира по-добре.