България не измерва присъствието на австрийския бизнес само със сухите цифри във финансово изражение. Това присъствие има много по-голям ефект, тъй като е дългосрочно и спомага за развитие на нова бизнес среда у нас. Това заяви държавният глава Румен Радев по време на Българо-австрийски бизнес форум в София, с участието и на президентът на Австрия Александър Ван дер Белен.

Според Радев по-ценно от статистиката е фактът, че голяма част от австрийските предприемачи у нас инвестират в "създаването реални работни места, както и във въвеждането на дуалното обучение". Присъствието им спомага за развитие на нова бизнес среда в България, за налагане на един прогресивен бизнес модел, нов модел на обществени отношения, на много по-голяма административна ефективност, с което помагат и на българското правителство.

Румен Радев: Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България

Румен Радев: Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България

Оценяваме усилията ви за Шенгенското пространство, оптимист Александър Ван дер Белен

Президентът коментира, че България и Австрия поддържат интензивен диалог и двустранните отношения стават все по-координирани и по-успешни, особено в рамките на ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз. България е и ще бъде все по-атрактивна бизнес дестинация, сред предимствата на страната ни президентът посочи геостратегическото положение, достъп до различни пазари, коректността като партньори.

Фискалната и макроикономическата стабилност, високият кредитен рейтинг и квалифицираната работна ръка са също фактори, от които австрийският бизнес може да се възползва, допълни Радев. България се превръща в една от водещите държави в Европа в областта на информационните и комуникационните технологии и продължава да се развива изключително добре в това отношение.

Президентът открои и възможностите, които страната ни предлага в сферата на строителството, селското стопанство, транспорта. "Не можем да говорим за "Европа на бъдещето", ако нямаме адекватна свързаност - транспортна, енергийна, дигитална. В това отношение България полага огромни усилия и заедно с вас можем да направим още повече, заедно да бъдем много по-ефективни", обясни Радев пред австрийските инвеститори.

Нанков обеща и следващите 7 години България да е строителна площадка

Нанков обеща и следващите 7 години България да е строителна площадка

Строителството е един от основните двигатели за икономическия растеж на страната ни и се дължи, в една не малка степен и на австрийски компании