Стокообменът между България и Австрия възлиза на 1,2 млрд. евро. Австрия е водещ чуждестранен инвеститор в България. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалната си среща със своя австрийски колега Александър Ван дер Белен, който е на официална визита в България.

Според него, това е свидетелство за засиления интерес и волята на нашите две страни да задълбочават и развиват своите взаимоотношения. Те винаги са се базирали на приятелство и взаимно доверие, поясни Радев.

Церемонията по официалното посрещане на австрийския президент се проведе на площад "Св. Александър Невски". След нея двамата държавни глави проведоха среща на "четири очи" на "Дондуков" 2 и ръководиха пленарните разговори на официалните делегации на България и Австрия. В петък, 4 май, Румен Радев и Александър Ван дер Белен ще участват в неформалната среща на президентите на България, Румъния и Австрия в град Русе, поясниха от администрацията на президентството.

По време на официалната визита на австрийския президент у нас се провежда и бизнесфорум, който е фокусиран върху транспортната инфраструктура.

Нашите страни си сътрудничат изключително интензивно в рамките на триото като ротационни председатели на Съвета на Европейския съюз - България, Австрия и Румъния, каза президентът Радев. В тази връзка обсъдихме важни теми от европейския дневен ред - общата политика за сигурност и отбрана, постоянно структурираното сътрудничество, Европейският фонд за сигурност и отбрана като нови ефективни механизми за повишена сигурност и в рамките на нашата интеграция в европейската отбранителна индустрия, поясни той.

 

"България е в авангарда на общата европейска политика по отношение на Русия. С моето посещение в Русия през втората половина на май, с посещението на президента Макрон почти по същото време и посещението на руския президент във Виена в началото на юни, ние наистина провеждаме тази единна европейска политика по отношение на Русия - да се търсят всички възможности за поддържане на отворен диалог и за развиване на проекти от взаимноизгодно значение", заяви на съвместната пресконференция държавният глава.

"Необходимо е не само да продължим дипломацията на посещенията, но да продължим и диалога с Русия. Нашата позиция е много близка до тази на България. Президентът Радев ще посети Москва през тази година, а президентът Путин най-вероятно в началото на юни ще бъде във Виена", допълни Александър Ван дер Белен.

Сред обсъдените теми по време на двустранната среща са били и предизвикателствата на финансовата криза, необходимостта от реформа на общата европейска система за убежищата. Разисквана е и многогодишната финансова рамка и перспективата за кохезионна политика след 2020 година.

В България се намират най-слабо развитите и най-бедните региони от Дунавската стратегия, призна Румен Радев. Национален приоритет е да търсим механизми за тяхното развитие. Усилията на България са за развитието на модерна, сигурна и просперираща Европа, допълни Радев.

Според президента на Австрия Александър Ван дер Белен има много прилики между България и Австрия. Мащабите на страните ни са сравними, нашите планини са малко по-високи. България си има море, ние имаме малко повече ски лифтове, каза с усмивка дер Белен.

Имаме много общи исторически връзки - те са много дълбоки. В рамките на ЕС сме стратегически партньори по много теми. Това е свързано както с приоритетите на българското председателство на ЕС, така и на последващото председателство, което Австрия ще поеме, заяви австрийският президент.

Според него приоритетите на европредседателството на България и на Австрия са почти идентични - що се отнася до стратегията, свързана със Западните Балкани, каза Александър Ван дер Белен.

Българският президент Румен Радев даде пример с подписването на договора между България и Македония. Подписването на двустранния Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония е позитивен пример за целия регион, заяви Радев.

Борисов и Ван дер Белен обсъдиха положението на Балканите

Борисов и Ван дер Белен обсъдиха положението на Балканите

Отчетоха ръст на износа ни за Австрия

Що се отнася до приемането на България в Шенгенското пространство, оценяваме усилията на България, свързани със защитата на външната граница на ЕС. Сигурни сме, че тези усилия ще получат признание, допълни австрийският президент.

В България имаме изключително сериозен ангажимент от страна на Австрия. Грижим се служителите, които работят в австрийски фирми да бъдат обучавани. Те са дошли тук, за да останат. Това е дългосрочна инвестиция. Подобна практика нашите фирми имат и в Чехия. Те инвестират в хората, не само в компаниите си, обясни австрийският президент.

Той обясни, че в областта на културата двете страни също имаме добър обмен. Днес полагаме началото на един проект - Бронзовата къща (на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров - б.р.).

Очаквам и през идната година да видя Пловдив - Европейска столица на културата. Заинтересован съм да посетя и град Русе - родният град на писателя Елиас Канети. Тук виждаме много силна връзка с Австрия - Канети е австриец от български произход, припомни президентът Александър Ван дер Белен.