Българският министър-председател Бойко Борисов и австрийският президент Александър ван дер Белен обсъдиха на среща обстановката на Балканите и перспективата пред страните от региона за постигане на стабилност, транспортна и дигитална свързаност и икономически растеж.

От разговора между двамата стана ясно, че темата приоритет за българското европредседателство е във фокуса и на предстоящото австрийско председателство на Съвета на ЕС.

Борисов информира австрийският президент за проведените срещи с лидерите от региона. Двамата коментираха възможностите и се ангажираха с реализацията на инфраструктурните проекти на Балканите.

Австрийският президент поздрави България за положените усилия по опазването на външната граница на ЕС и задържането на миграцията до нула. Премиерът изтъкна, че една от основните причини за запазването на добрите отношения с Турция е именно споразумението за мигрантите да остане работещо. "Това беше и целта на лидерската среща във Варна на 26 март, когато се договорихме диалогът да се възстанови и споразумението за мигрантите да продължи действието си", акцентира Борисов.

По време на разговора между двамата беше отчетен и ръст на износа от България към Австрия с близо 7% за последната година. Акцентирано бе и на доброто партньорство между български и австрийски компании в сферата на инфраструктурата и комуникациите.