Вътрешният министър Румяна Бъчварова опроверга след парламентарния контрол коментара на главния прокурор Сотир Цацаров, че за една година ГДБОП нямали нито една разработка за корупция по висшите етажи на властта.

В отговор на въпрос на news.bg дали това е така силовата министърка посочи, че антимафиотите имали доста работа по висшата корупция. ГДБОП работели в момента по 300 сигнала и имали 51 дела. Те са на различен етап, поясни министър Бъчварова.

Тя припомни, че през февруари миналата година с новия Закон за МВР главната дирекция бе извадено от ДАНС и върната в МВР. До юни 2015 г. реално е протичала трансформацията в ГДБОП. Затова и силовата министърка е доволна от работата на антимафиотите, които за половин година с два пъти по-малък щат са постигнали два пъти по-добри резултати.

Румяна Бъчварова опроверга информацията в някои медии, че ДАНС е провела акция в хотел „Берлин”, свързана с дейността на Делян Пеевски.

Тя бе лаконична и за скандалите в МВР академията. Поясни само, че двама-трима курсанти са имали неправомерно поведение извън академията. Освен това ректорката си позволила действия, без да ги съгласува с МВР министъра. Затова и Бъчварова й поискала оставката и сега и.д. длъжността ректор на академията на МВР е Неделчо Стойчев.

От коментара на министър Бъчварова стана ясно още, че се разработва план между МВР и МО за обучението на военните, които ще пазят границата. Това е обичайна практика, изтъкна вътрешната министърка. В момента граничарите нямали нужда от съдействието на военните, но въпреки това държавата трябвало да е подготвена, в случай че такава нужда възникне.

Имало четири варианта за развитие на ситуацията по границата и се подготвял план за включването на военните във всеки един от тях.