Българите са трудолюбиви, честни, коректни и хора, които стоят здраво на земята и вярват в истинските ценности - в приятелството, мира, разбирателството, на подадената ръка, на добротворчеството. С тези думи държавният глава Росен Плевнелиев се обърна към българите в Малта. Във Валета той се срещна и разговаря с представители на българската общност, съобщават от "Дондуков 2".

Плевнелиев сподели пред тях, че при пътуванията си винаги се е срещал с българите в чужбина, защото ролята на българския президент е да служи на българите, където и да са те по света.

Росен Плевнелиев е категоричен, че най-големите патриоти са свободните и демократични българи, където и да се намират по света. По думите му те обичат България, където и да са и помагат по всевъзможни начини на родината.

Към срещата на Плевнелиев с българската общност се присъедини и президентът на Малта Мари-Луиз Колейро Прека. Плевнелиев й благодари, тъй като тя предостави резиденцията си на българската общност за честванията по случай празника на Светите братя Кирил и Методий - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Росен Плевнелиев подчерта, че това е позитивен акт на специално отношение, което българите са заслужили със своята посветеност, трудолюбие и добронамереност. С тях те допринасят за развитието на Малта, убеден е държавният ни глава.

По инициатива на президента Прека честването на празника на Светите братя Кирил и Методий ще се превърне в ежегодна традиция под патронажа на държавния глава на Малта.

По време на посещението си в островната държава, Росен Плевнелиев се срещна и с министър-председателя Йозеф Мускат. Те са се обединили около позицията, че България и Малта трябва да синхронизират позициите си и да работят заедно за предоляването на предизвикателствата в рамките на предстоящите малтийско и българско председателства на България на Съвета на ЕС.

Обща тема за двете държави са миграцията и охраната на външните граници на ЕС.