Българите в чужбина вече ще могат да подновяват документите си и по електронен път, както и по този начин ще става заплащането за услугата.

Това става възможно след като правителството одобри промени в два подзаконови нормативни акта – Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа №3 за държавните такси, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи.

МВнР приключва работата си по изпълнение на проект за внедряване на електронни услуги „Е-консулски услуги”, който се финансира по Оперативна програма „Административен капацитет” 2007-2013 г.

След реализирането на проекта българските граждани, живеещи в чужбина, ще могат да подават заявления за подновяване на паспорта и личната си карта по електронен път, чрез онлайн форма, която ще намерят на страницата на министерството.

Условието за това е да притежават квалифициран електронен подпис, да имат вече издаден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да са им били снети необходимите биометрични данни.

Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

Допълнително в Тарифа №3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване валидността на паспорт.