Благодаря, че продължавате на полска земя да отстоявате своята българска идентичност, дух и култура и да ги споделяте с братския полски народ. Вие сте живият мост между нашите два народа и лицето на България в Полша.

С тези думи се обърна президентът Румен Радев към представители на българската общност в Полша по време на първото си посещение в страната в качеството му на държавен глава.

"Връзките между България и Полша са в подем във всички сфери. И по отношение на двустранния стокообмен и инвестициите, и в сферата на икономическите проекти. Но най-важното, което свързва нашите два народа, са дълбоките исторически, духовни и културни връзки", заяви още Румен Радев в сградата на българското посолство във Варшава.

Румен Радев на посещение в Полша заедно с Тръмп

Румен Радев на посещение в Полша заедно с Тръмп

Тръмп щял да предложи износ на американски втечнен газ включително на България

Президентът е откроил свързаността между двете държави в областите на инфраструктурата и икономиката като сфери, в които може да бъде постигнато още повече.

"Съвместното изграждане на инфраструктура и подобряването на дигиталната свързаност ще направят връзката между двата наши народа още по-лесна, по-бърза и по-удобна. Те ще генерират много по-голяма сигурност и просперитет за региона и за нашите две държави", посочил президентът.

След като разговаря със сънародниците ни, държавният глава Румен Радев посети изложба, посветена на Апостола Васил Левски, в Българския културен институт във Варшава.