Правителството на Република България прие актуализация на Националната програма за реформи (НПР) за 2024 година, съобщи пресцентърът на МС. 

Основата на актуализацията са областите от предходния национален доклад, констатациите от Съвместния доклад за заетостта от 2023 година и препоръките на Съвета от същата година. Целта е да се подготви държавата за предстоящия доклад на Европейската комисия за 2024 година, очакван през юни.

Актуализацията на НПР за 2024 година е съгласувана с Конвергентната програма на България за периода 2024-2027 година. Тя включва мерки, които са съобразени с принципите и правата от Европейския стълб на социални права, както и с Целите на ООН за устойчиво развитие. Процесът на подготовка на програмата е проведен от Министерството на финансите с участието на други министерства и ведомства, неправителствени организации и академични институции.

Тазгодишното издание на НПР ще е последното, тъй кати през май влиза в сила новата фискална рамка за икономическо управление в ЕС.

Съгласно тази рамка, средносрочен фискално-структурен план ще замени съществуващите програми за стабилност и конвергентност, които всяка държава-членка трябва да изпраща до Европейската комисия до края на април всяка година. Това означава, че държавите трябва да представят както програми за стабилност и конвергентност, така и средносрочен фискално-структурен план до края на годината.

Правителството прие изменения в мерките срещу прането на пари

Правителството прие изменения в мерките срещу прането на пари

Това ще позволи да бъдат прилагани в пълен обем, предвидените в закона мерки за превенция