Министерският съвет прие промени в Правилника за прилагане на Закона за мерките срещу изпирането на пари (ППЗМИП). Това съобщиха от правителствената пресслужба.

С постановлението се постига съответствие на разпоредбите на ППЗМИП с изменените и допълнени разпоредби на Закона за мерките срещу изпирането на пари, приети със Закона за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари, обнародван в Държавен вестник, бр. 84 от 06.10.2023 г., в сила от 09.10.2023 г.

Според правителството това ще позволи да бъдат прилагани в пълен обем, предвидените в закона мерки за превенция използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Също така с приемането на измененията и допълненията в ППЗМИП, в изпълнение на Плана за действие за България, приет от FАTF, се осигурява постигане на по-пълно техническо съответствие с Препоръка 35 на FATF, свързана с осигуряването на ефективен, пропорционален и възпиращ наказателноправен, гражданскоправен и административноправен санкционен режим за нарушенията на мерките срещу изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Депутатите искат една институция да следи за прането на пари

Депутатите искат една институция да следи за прането на пари

Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за мерките срещу изпирането на пари бе приет на първо четене