Необходимо е страната ни да изготви пътна карта по въпросите на киберсигурността. Това каза пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който откри Третия регионален форум по киберсигурност.

Министър Московски заяви още, че у нас функционира национален център по киберсигурност. "Имаме национален координатор, но за много голяма част от мерките, които се предвиждат отговаря Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията", коментира още той.

Според него темата е много актуална в цяла Европа. "Много е важно да има синхрон между всички институции, да се разработят стратегически пътни карти, които да бъдат интегрирани с европейските и държавата да отдели особено внимание по темата киберсигурност", настоя министър Московски.

Припомняме, вчера в Централния военен клуб се проведе научно-практическа конференция в Централния военен клуб. Темата й бе: "Предизвикателствата пред киберсигурността: информационната сигурност в глобалната мрежа - рискове, норми, решения".
По време на конференцията зам.-военният министър Атанас Запрянов също заяви, че е много важна координацията между институците и поиска и гражданите да помагат за информационната сигурност.

Московски припомни кибератаките по времето на местните избори през 2015 г. "Бяхте свидетели как на няколко пъти много от системите представляваха интерес за атаки", каза още той.

По думите му на първо място страната ни трябва да изготви пътна карта по киберсигурност, която да е интегрирана с директивите в ЕС, както и да бъдат разработени институционални мерки. "Трябва да се засили сътрудничеството между всички органи по киберсигурност - на регионално и на европейско ниво".

Ресорният заместник-министър Валери Борисов уточни, че страната ни вече е разработила национална стратегия за киберустойчива България. В нея влизат конкретни подходи за решаване на проблемите, свързани с киберсигурността.

По думите му, ежедневна е работата на така наречения екип за компютърни инциденти - CERT "Колегите обработват всеки ден различни сигнали за кибератаки. Те работят в тясно сътрудничество с подобни структури в цяла Европа. Тогава си пролича много тясната координация на тези екипи на международно ниво", коментира Борисов.

Стана ясно още, че преди по-малко от месец обучение по киберсигурност е осъществено на над 100 души в администрацията. "България участва в обученията киберсигурност и е в течение на новостите в тази област", коментира още Борисов. Освен това е била закупена и платформа за компютърно подпомагане на обучението по киберсигурност.