България е фактор за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа, както и значим регионален, иновационен, енергиен и транспортен хъб. Това заяви министърът на външните работи Мария Габриел по време на посещението си в Саудитска Арабия, съобщават от МВнР.

Тя бе поканена на визита в страната от министъра на външните работи Н.В. принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

По думите й България и Кралство Саудитска Арабия имат традиционно добри отношения, в основата на които са прагматизъм и визия за бъдещето. Вицепремиерът проведе двустранни срещи и с министъра на енергетиката Н.К.В. принц Абдулазис бин Салман Ал Сауд, с председателя на Консултативния съвет на Кралство Саудитска Арабия (Шура) Н. Пр. д-р Абдуллах бин Мохамед Ал-Шейх, с министъра на инвестициите Н.Пр. инж. Халид Ал Фалих.

Обсъдени бяха актуални геополитически теми, сред които войната в Украйна и ситуацията в Близкия изток. Във фокуса на дискусиите попаднаха още превръщането на България в регионален иновационен хъб и атрактивна инвестиционна дестинация в областта на енергетиката, транспорта, дигиталната инфраструктура, зелените технологии и водорода.

Двете страни подчертаха желанието си за засилено икономическо сътрудничество и за общи инициативи в сферата на новите технологии, иновациите, културата и туризма.

Посланикът на Саудитска Арабия у нас получи орден „Мадарски конник“

Посланикът на Саудитска Арабия у нас получи орден „Мадарски конник“

Румен Радев заявява и интереса на България към първия по рода си град на бъдещето Неом