Външният министър Даниел Митов изрази в кулоарите на НС готовността ни да застанем заедно с Франция в ответни действия по отношение на преформулиране на политиката на ЕС за бързото решаване на конфликта в Сирия.
Тепърва ще се установи с какво България може да помогне на Франция, в зависимост от това от какво има нужда самата френска страна, подчерта той.

С всяка една държава членка на ЕС Франция ще търси възможности за колаборация по отношение на ответния си удар към "Ислямска държава", по думите му. Засега не е искано от нас да помогнем на френската страна. Заставаме зад Франция в този тежък момент, сподели обаче първият ни дипломат.

Солидарни сме и сме готови да помогнем според възможностите си с каквото трябва, допълни той. Помощта ни може и да не е военна, може да бъде логистична, помощ по отношение на информация, смята външният министър.

До момента за участие на България в антитерористичната коалиция не се говори по никакъв начин, както стана ясно от думите на Митов. "Ние сме помогнали с друго - изпратили сме амуниции на кюрдските сили преди повече от година", обясни той.

Няма как да си представим, че "Ислямска държава" ще бъде изкоренена от Сирия и Ирак без сухопътна операция, изрази за пореден път мнението си Митов.
Той смята още, че умерената сирийска опозиция и сирийската армия имат потенциал при постигане на примирие, заедно с иракската армия, да постигнат сериозни успехи при завоюването обратно на територии, завладени от "Ислямска държава". "Другите държави от региона могат да бъдат безкрайно полезни и да допринесат много за това "Ислямска държава" да бъде елиминирана максимално бързо", категоричен е външният ни министър.

Той е привърженик на мирното решаване на кризата в Сирия. В момента трябва да се върви към други смели стъпки, които да доведат бързо до стабилизиране на региона и Сирия, и да доведат до контролиран политически преход в края, на който да има изход за Башар Асад, иска Даниел Митов.

Даниел Митов коментира, че Русия има роля в решаването на конфликта в Сирия. В същия момент не може да се предполага оставането на Башар Асад на власт, смята първият ни дипломат. По мнението му, казусът Сирия и казусът Украйна са различни неща и федерацията трябва да спазва минските споразумения.

По отношение на появила се  информация, че във Франция са открити български автомати, той каза , че тези автомати са били произведени 80-те години. В случая България няма как да бъде въвличана и обвинявана за наличието на подобно оръжие, защото това оръжие би могло да бъде от всяка една държава, която произвежда такива оръжия, изтъкна Митов.