България и Армения имат стратегическо положение и то трябва да се оползотвори. Това стана ясно от думите на президента Румен Радев при среща с арменския му колега Серж Саркисян в Ереван. 

От срещата стана ясно, че България и Армения ще работят за насърчаване на двустранния икономически и инвестиционен обмен и за развитието на регионалната инфраструктура.

Отговорна работа по реализацията на мултимодалния транспортен коридор "Персийски залив - Черно море" обеща държавният глава на България. Този коридор ще даде възможност да се възползваме от задълбочаването на политическите ни отношения, каза Радев. Президентът на България приветства идеята на Саркисян да бъде организирана среща на транспортните министри от всички държави, които са заинтересовани от този проект.

Румен Радев обясни, че за да може да разгърнем потенциала на нашите икономики към момента имаме голяма нужда от свързаност - транспортна, енергийна, дигитална.

Целта на посещението на Радев не е само контактите нависоко политическо ниво да са по-интензивни, а и да имаме конкретен напредък в редица области. Президентът обясни, че по този повод българската делегация включва не само представители на президентската администрация. В ръководената от президента делегация са министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, народни представители от парламентарната Група за приятелство България-Армения в 44-ото НС, представители на работодателски организации и на деловите среди.

Двамата държавни глави бяха единодушни, че подписаното Споразумение за всеобхватно и засилено партньорство на Европейския съюз и Армения ще създаде предпоставки и за всестранното развитие на двустранните отношения. Президенте призоваха за повече прагматизъм в диалога между институциите и бизнеса от България и Армения.

Референдумът в Нагорни Карабах успокои хората

Референдумът в Нагорни Карабах успокои хората

В присъствието на президентите Румен Радев и Серж Саргсян бяха подписани двустранни споразумения в различни области: за взаимна защита и обмен на класифицирана информация; Програма за сътрудничество в областта на културата за периода 2017-2019 г.; Спогодба за регулиране на трудовата миграция; Споразумение за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията.

Президентът изтъкна, че народите на България и Армения очакват по-резултатно сътрудничество на двете държави, затова и двамата държавни глави се срещнали. Сред Обсъдените теми между Радев и Саркисян са двустранните отношения, те изразили задоволство от стабилното състояние на търговския обмен в последните 10 години. Според Радев същевременно търговския обмен не ги задоволява, защото смятат, че може да се постигнат много по-големи обеми и се да разшири сферата на нашето търговско-икономическо сътрудничество.

Президентът Радев обясни, че вече има договорка през юли в Бургас да се състои голям бизнес форум с представители на двете страни. Планувано е по време на тази визите да бъде подписан меморандум за разбирателство между работодателските организации на двете страни. Споразумението ще улесни достъпа на арменски професионалисти до трудовия пазар у нас, както и двустранния технологичен обмен.

Не просто традиционно добри отношения имаме с Армения, а преди всичко приятелски, защото между двата народа има дълбоки исторически и културни връзки, изтъкна Радев.

Ердоган: Русия има власт да разреши конфликта в Нагорни Карабах

Ердоган: Русия има власт да разреши конфликта в Нагорни Карабах

Днес Ердоган ще проведе тристранна среща с Путин и с иранския президент Хасан Рохани

По време на пресконференцията бяха засегнати много теми, сред които и тази за Нагорни Карабах. 

"Този конфликт може да бъде разрешен само чрез мирни преговори чрез посредничеството на Минската група на ОССЕ и съпредседателите Русия, Франция и САЩ, със съдействието на Европейския съюз, и много важно чрез активния диалог между държавните глави на Република Армения и Република Азербайджан, който диалог считаме, че трябва да се основава по-малко на емоции и повече на здрав разум, каквато е и общата позиция на ЕС", обясни Радев.