България и Азербайджан скрепиха двустранното си сътрудничество, съобщи БНТ.

Президентът Румен Радев пристигна на визита в Азербайджан. Заедно с азерския си колега Илхам Алиев подписаха документ за стратегическо сътрудничество. Бе постигната и договорка от 2025 г. да се възобнови авиолинията София - Баку.

Радев изтъкна, че двете страни са свързани с традиционно приятелство, разбирателство и взаимно доверие. По думите му двустранните отношения са на много високо ниво и лежат на стабилна основа.

Президентът отбеляза, че развитието на двустранни отношения е не само в интерес на България и Азербайджан, но и за укрепването на стабилността и икономическото развитие в Кавказ и Черноморския регион, както и за укрепване на енергийната сигурност на Европа.

Илхам Алиев посочи, че един от двигателите на добре развития стокообмен между двете страни е сътрудничеството в енергийния сектор. Той отбеляза, че обемът на доставен газ от Азербайджан се увеличава ежегодно. България е важна държава за транзит за съседните страни и това е осезаем резултат от нашето сътрудничество, добави азерският президент.

С двустранни спогодби и съвместни проекти развиваме партньорството с Азербайджан

С двустранни спогодби и съвместни проекти развиваме партньорството с Азербайджан

В областта на енергетиката, инвестициите, транспортната свързаност и бизнес контактите