България и Чешката република ще задълбочат сътрудничеството си за отстояване на общи позиции по важни за двете държави теми от дневния ред на Европейския съюз. Това стана ясно по време на срещата на президента Румен Радев с министъра на външните работи на Чешката република Томаш Петричек, който е на посещение в София.

Сближаването на Източна и Западна Европа, преодоляването на двойните стандарти в ЕС и активното участие на всички държави при вземането на решенията за бъдещето на Европа са от ключово значение и за България, и за Чехия.

Румен Радев и Томаш Петричек бяха единодушни, че двете страни имат много добро партньорство в Обединена Европа, както и отлични двустранни отношения, базирани на силни исторически и културни връзки. Политическият диалог на най-високо политическо равнище е от ключово значение и ще бъде продължен с предстоящото посещение на чешкия президент Милош Земан в България. Визитата е планирана за 2020 г., когато България и Чешката република ще отбележат 100 години от установяване на дипломатически отношения.

Чехия подкрепя усилията ни за интеграцията на Западните Балкани

Чехия подкрепя усилията ни за интеграцията на Западните Балкани

Двете страни отчитат 15% ръст на стокообмена

По време на срещата президентът Радев получи уверение за подкрепата на Чешката република за усилията на България за постигане на пълноценна европейска интеграция - приемане на страната ни в Шенген, в Организация за икономическо сътрудничество и развитие, както и за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка.

Българският президент и чешкият външен министър бяха единодушни, че европейската перспектива за страните от Западните Балкани е от изключително значение за стабилността и сигурността в региона.

Важно е Албания и Северна Македония да започнат преговори за присъединяване, което ще насърчи двете страни да изпълнят критериите за членство в ЕС, да предприемат реформи и да постигнат решителен напредък в процеса на изграждане на добросъседски отношения, заяви Румен Радев.

Президентът Радев и министър Петричек обсъдиха и възможностите за засилване на икономическите контакти и търговското сътрудничество между България и Чешката република. За последните 10 години търговският стокообмен се е увеличил четири пъти и за 2018 г. е близо 1,4 милиарда евро.

Отбелязани бяха и възможностите за съвместни проекти в областта на автомобилостроенето и отбранителната индустрия, както и за засилване на партньорствата в сферата на информационните и комуникационни технологии, производството на храни.