Чешката република е близък приятел на България. Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи на Чешката република Томаш Петричек.

Двете страни са се съгласили за задълбочаване на икономическото сътрудничество, както и за взаимно съдействие за членството на Албания и Македония в ЕС. Чешкият дипломат се обяви за интеграцията на Западните Балкани.

Между двете страни нямало отворени въпроси, обясни външният министър Захариева. По думите й българите няма да забравят помощта на чехите, помогнали за възраждането на страната ни.

Борисов се похвали в Чехия с нула миграция

Борисов се похвали в Чехия с нула миграция

Премиерът се срещна с чешкия външен министър Томаш Петричек

В момента в Чешката република трайно пребивават 15 000 българи, изтъкна министърът Захариева и благодари за подкрепата, която Чехия им оказва. С 15% е нараснал стокообменът между двете страни, както отчете първият ни дипломат. България и Чехия споделят еднакви позиции за екологията, дезинформацията и в други сфери.

На свой ред Томаш Петричек изтъкна приятелските отношения между двете страни. Догодина двете държави отбелязват 100-годишен юбилей от дипломатическите отношения и затова чешкият президент идва през юни у нас. Чешките фирми са основни инвеститори в сферата на туризма и телекомуникациите. Трябва да задълбочим нашия общ пазар, смята външният министър на Чехия.

По темата за миграцията Петричек настоява да се видят причините за миграционния поток. Той се надява новата ЕК да види какви са причините за миграционния натиск. ЕС трябва да бъде конкурентоспособен, да развиваме технологиите, иска Томаш Петричек. За нас е важно ЕС да остане единен, пожела си той.

Борисов иска подкрепа на Кохезионната и на селскостопанската политика на ЕС

Борисов иска подкрепа на Кохезионната и на селскостопанската политика на ЕС

В Прага се събраха лидерите на 17-те държави от ЕС "Приятели на кохезията"