"Амбициите на ЕС да бъде глобален лидер следва да бъдат подкрепени с необходимите средства".

Това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на пленарната сесия на Срещата на високо равнище на групата "Приятели на кохезията", която се провежда в Прага, съобщиха от пресцентъра на МС.

В чешката столица се събраха лидерите на 17-те държави членки на ЕС, които формират групата, за да изпратят силно послание за значимостта на Кохезионната политика с оглед на наближаването на последната фаза от преговорите на Многогодишната финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. 

България и Полша споделят сходни позиции за Кохезионната политика

България и Полша споделят сходни позиции за Кохезионната политика

Борисов и Дуда акцентираха върху доброто сътрудничество между двете страни

Според Борисов амбициите на ЕС за лидерство означават и осигуряване на адекватно финансиране на Кохезионната и Общата селскостопанска политика, които най-добре демонстрират резултатите от европейските инвестиции.

Кохезионната и Общата селскостопанска политика имат доказана добавена стойност и видими резултати, смята той.

"За Кохезионната политика (политиката на сближаване - б.р.) е важно да се гарантира не само достатъчно финансиране, но и справедливо разпределение на средствата, така че да се преодолеят неравенствата между различните региони и изостаналостта", каза Борисов. 

Чехия и България заедно пазят кохезионната политика на ЕС

Чехия и България заедно пазят кохезионната политика на ЕС

Страните са готови за участие в инициативи за обща европейска отбрана

Той изтъкна, че е нужно внимание към развитието на най-бедните, изоставащи европейски региони. "Такива региони, с БВП под 50% от средното за ЕС, има не само в България и считам, че е от общ интерес те да бъдат подкрепени", каза Борисов пред останалите лидери в Прага.

Борисов допълни, че правилата както за Кохезионната, така и за Общата селскостопанска политика трябва да не водят до допълнителни административни и финансови тежести за националните бюджети, защото има риск за изпълнението на програмите в по-слабо развитите региони.

Според Борисов е важно групата "Приятели на кохезията" да се противопостави на разделението между нетни получатели и нетни донори. Ползите от двете политики са за всички европейски граждани", каза българският премиер.

Не бива да има разделение между нови и стари приоритети за ЕС. "За нас са важни и традиционните политики, и науката и иновациите, и миграцията и сигурността, и борбата с климатичните промени. Именно затова настояваме за амбициозен бюджет на ЕС, който да ни позволи да съхраним постигнатото до момента и да отговорим на многобройните предизвикателства", каза Бойко Борисов и призова за надежден европейски бюджет. 

ЕК не очаква да бъде договорен дългогодишният евробюджет през 2019 г.

ЕК не очаква да бъде договорен дългогодишният евробюджет през 2019 г.

Мисля, че ще има напредък до декември, но не и споразумение през декември

В края на срещата на върха в Прага лидерите ще приемат Декларация на групата, в която да бъдат потвърдени споделените позиции на държавите с оглед на развитието на преговорите по многогодишната финансова рамка (МФР) и с основен фокус върху важността на Кохезионната политика.

При пристигането си за участие във форума българският премиер Борисов бе посрещнат от домакина - министър-председателят на Чешката република Андрей Бабиш. На срещата на върха в Прага е поканен и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.