Министърът на културата Боил Банов и посланикът на Франция у нас Н. Пр. Флоранс Робин обсъдиха съвместни проекти на среща в Министерството на културата.

Една от идеите е създаването на европейски център за изкуства на остров "Св. Св. Кирик и Юлита" край Созопол. Министърът на културата посочи, че за осъществяването на този проект страната ни разчита на френските експерти.

Центърът е част от мрежата, която свързва "Лувъра" в Париж с "Лувъра" в Абу Даби.

Посланик Робин изтъкна, че двете страни вече са осъществили заедно редица инициативи в областта на културата и ще се радва тази да бъде една от тях. От своя страна министър Банов я покани да посети острова и да се запознае на място с мащаба на проекта.

По време на срещата министър Банов подчерта, че ще разчита на подкрепата на Франция за успешното развитие на общите проекти, сред които размяната на изложби със световния музей "Лувър" и центъра "Жорж Помпиду". Експерти от двете страни подготвят изложба с работно заглавие "Светлини и сенки - изкуство и култура в България през XVI - XVIII век", както и изложба в рамките на проект за създаване на "Колекция българско авангардно и съвременно изкуство".

Сред темите на срещата бяха и възможности за регламентиране на сътрудничеството в областта на киното чрез Споразумение за копродукции между България и Франция.

По думи на френския посланик 2020 г. се очертава като изключително богата за сътрудничеството ни.

Министърът и френският посланик обсъдиха и продължаването на проекта "Пловдив - Европейска столица на културата". Беше обсъдена и инициативата "Културен сезон", в рамките на която стои възможността за провеждането на Дни на България във Франция през 2025 г.

Френският посланик даде висока оценка за развитието на културната политика на България и изрази увереност, че ефективното сътрудничество между двете страни ще продължи.