В съвместно писмо министрите на земеделието на България, Хърватия, Румъния и страните от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Словакия и Полша) призовават Европейския парламент (ЕП) да свика пленарно заседание възможно най-скоро за приемане на трите основни законодателни актове, свързани с новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Писмото е адресирано до председателя на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП Норберт Линс, съобщи ресорното ведомство.

Европейските институции не се разбраха за реформата на селскостопанската политика

Европейските институции не се разбраха за реформата на селскостопанската политика

За периода 2023-2027 г.

В документа, министрите оценяват приноса на ЕП за постигането на предварителното политическо споразумение по реформата на Общата селскостопанска политика още през месец юни тази година. Те изразяват своята убеденост, че е направена важна стъпка към един по-конкурентоспособен и устойчив европейски земеделски сектор.

В хода на подготовката на националните стратегически планове е необходимо приемането на вторично законодателство - актове за изпълнение и делегирани актове, освен на основните регламенти и тяхната публикация в официалния вестник на ЕК.