Шенгенската несправедливост за България и Румъния скоро ще отпадне. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след среща с румънския си колега Дачиан Чолош. В срещата участваха и външните министри на двете страни - Лазар Команеску и Даниел Митов.

„На практика двете държави показаха, че се справят във всички случаи не по-зле, дори по-добре от много шенгенски държави”, коментира премиерът и изрази надеждата си несправедливостта да отпадне.

Той информира още, че двете страни изграждат обща позиция по отношение на канадските визи.

„Разбира се, че ние сме за това те да паднат”, заяви Борисов и коментира, че сме в прекрасни отношения със САЩ и Канада. „В същото време твърдо сме решени да защитим интересите и на българския, и на румънския народ – гражданите да пътуват без визи, така че подготвяме и съвместно писмо, поканили сме техните министри да дойдат тук, да ги запознаем и с нашите шенгенски системи. В това отношение ние имаме пълно единомислие”, коментира Бойко Борисов.

Премиерът информира, че е запознал румънските си гости за разговора си с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. „Така че се надявам накрая всички да се поздравим със свободно пътуване и канадци, и българи, и румънци”, каза още той.

Що се касае до интерконектора между България и Румъния, Бойко Борисов благодари на колегата си.

„Знаете години наред имаше многократно спънки. Не знам защо и как и от кой – не е важно. Преди два дни в Букурещ подписахме договора за интерконектора и срокът е до два и половина - три месеца да бъде готов за експлоатация, така че поехме ангажимент и двамата да съблюдаваме този процес”, заяви той.

Премиерът коментира още, че като членове на НАТО двете страни могат да провеждат съвместни учения в акваторията на Черно море.

Борисов каза още, че продължава диалогът с Румъния и провеждането на регулярните българо-румънски правителствени заседания. Той посочи, че предстои страната ни да бъде домакин на такова заседание през август или началото на септември.

„Мисля, че с приятелска Румъния имаме много честни, делови и близки отношения”, коментира още Бойко Борисов.

От своя страна румънският министър-председател Дачиан Чолош похвали страната ни, която опазвала външните си граници – все едно е държава член на Шенген. Той заяви пълна подкрепа относно всичките действия, които предприемаме във връзка с нелегалната миграция.

„Забелязахме, че България има същото поведение като Румъния за опазване на външните граници. България опазва външните си граници все едно е държава от Шенген”, коментира Чолош.

Той заяви, че като съседни държави вече имаме построени много неща заедно, но все още има теми, по които да работим съвместно.

Дачиан Чолош визира сътрудничеството на двете държави в НАТО и възможността за хармонизиране на позициите ни във връзка с поддръжката на източния фланг на НАТО, както и стъпките, свързани с отпадането на визите за румънските и български граждани за Канада.

Чолош коментира, че добрите обичаи, които предишните правителства са спазвали, за общи срещи между двамата кабинета ще продължат. Двете страни ще работят и за регионалното сътрудничество на ниво премиери и министри на външни работи относно общите ни интереси и отношения с Република Молдова и Сърбия.

Искаме да координираме позициите си в рамките на ЕС и не само”, заяви Чолош. Той също отбеляза, че преди няколко дни е подписан договорът за газовия интерконектор. „Работата трябва да е готова до края на есента, за да може да създадем мрежа за дистрибуция на газ и транспорт и за общ газ в региона”, заяви Чолош.

„Искам да благодаря на премиера на България Бойко Борисов за духа за сътрудничеството”, каза още румънският премиер.