Отпадането на контрола по сухопътните граници в Шенгенското пространство няма алтернатива и е общ приоритет за България и Румъния. В тази връзка двете държави трябва да продължат да си сътрудничат.

Около тази позиция се обединиха държавният глава Румен Радев и министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску. Двамата проведоха среща на "Дондуков" 2 като част от официалното посещение на дипломата у нас.

Те бяха единодушни, че България и Румъния са покрили всички критерии за влизане в Шенген, затова са необходими гаранции и ясен срок за отваряне на сухопътните граници възможно най-скоро.

Президентът Радев и министър Одобеску обсъдиха сътрудничеството в различни сфери от взаимен интерес. Двамата отбелязаха, че Декларацията за стратегическо партньорство между България и Румъния, подписана през март 2023 г. от президентите Румен Радев и Клаус Йоханис, е допринесла за разширяване на двустранното сътрудничество в редица области.

Подобряването на инфраструктурната, транспортна и енергийна свързаност между двете страни е с приоритетно значение за справяне с предизвикателствата в региона, заяви Радев. В тази насока ще допринесе реализирането на редица проекти, сред които изграждане на нов мост над река Дунав, за фериботна връзка между Русе и Гюргево, за подобряване условията на корабоплаване в Дунав.

"Румъния е един от водещите търговски партньори на България в ЕС, а активната работа по развитие на инфраструктурната ни свързаност е от интерес не само за гражданите на двете ни държави, но и на Европа", посочи президентът.

По време на срещата беше обсъдена общата отговорност на България и Румъния за сигурността в Черноморския регион и партньорството в рамките на НАТО.

България, Румъния и Турция заедно чистят мините в Черно море

България, Румъния и Турция заедно чистят мините в Черно море

Вдигат многонационалната бойна група до ниво бригада - до около 5 000 военнослужещи, когато е необходимо