Заедно България и Румъния продължават усилията си по пътя към Шенген, с надеждата, че присъединяването ще стане факт по време на испанско председателство на Съвета на ЕС до края на тази година.

Около това се обединиха премиерите на двете страни Николай Денков и Йон-Марчел Чолаку в телефонен разговор днес.

Двамата откроиха като друг общ приоритет подобряването на свързаността между двете държави. То включва строителството на нов мост на Дунав при Русе-Гюргево, както и пускането на фериботна връзка между двата бряга на реката, която да облекчи трафика до изграждането на новата инфраструктура.

Румънският премиер приветства предложението на българския си колега да се подсили и тристранното сътрудничество по връзката юг - север в рамките на инициативата "Три морета". Става дума за трасето Александруполис- Бургас- Варна- Констанца.

На свой ред Денков отбеляза, че ако този проект бъде успешно реализиран, връзките между Гърция, България и Румъния ще преминат на качествено ново ниво.

Също така България и Румъния ще продължат да си сътрудничат тясно по отношение на риска от замърсяване на Черно море заради взрива на стената на язовира "Нова Каховка". Страните наблюдават показателите на морската вода и непрекъснато обменят информация. В същото време са решени да се противопоставят на злонамерените опити за преекспониране на проблема, което може да застраши летния туристически сезон в двете държави.

Убеждават медиите да не говорят за замърсяването на Черно море

Убеждават медиите да не говорят за замърсяването на Черно море

Около това се обединиха всички парламентарно представени партии в Комисията по туризъм в НС