Меморандум за разбирателство между Агенцията за ядрено регулиране на България и Ядрения регулаторен орган на Турция одобриха министрите от кабинета "Петков".

На днешното заседание на Министерския съвет бе решено двата регулатора за ядрена безопасност да обменят информация за сигурността в сферата на ядрената енергия. Този документ става основа за водене на преговори.

Подписването на Меморандума е инициирано по взаимно решение на двете страни с цел задълбочаване на партньорството между двата регулиращи органа в специфичните за ядреното регулиране области.

Проектът на Меморандума предвижда обмяна на експертен опит, техническа и регулаторна информация в областта на ядрената и радиационната безопасност, аварийното реагиране и готовност, управлението на радиоактивни отпадъци и транспортирането на радиоактивен материал, както и свързаните с тях дейности.

Решението на Министерския съвет няма да окаже въздействие върху държавния бюджет.

Припомняме, Турция започна изграждане на първата атомна електроцентрала "Аккую" в Южна Турция с помощта на Русия. Беше планирано Руската Държавна Атомна Енергийна Корпорация - Росатом да приключи строежа през 2023 г.

Първият договор за строителството на първата турска АЕЦ бе подписан през 2008 г. Право да я изгради получи консорциум от компании между които "Интер-РАО", "Атомстройекспорт" и турската Park Teknik. През 2010 г. Русия подписа договор за строеж на атомна електроцентрала, която трябваше първоначално да бъде 100% руска собственост, а Турция постепенно да изкупува своя дял. По-късно имаше идея Турция да строи АЕЦ в близост до българската граница, но това не се случи.