Министерският съвет одобри подписването на меморандум за намерение между българското и украинското министерство на отбраната. Това съобщиха от правителствената пресслужба. Предстои документът да бъде подписан от министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Меморандумът очертава широк кръг от области за двустранно сътрудничество в сферата на отбраната - научно и технологично сътрудничество, развитие на военното образование и наука, обмен на опит в подготовката и използването на въоръжените сили, разработване на комуникационни, информационни, навигационни и сензорни системи, военна медицина и други области от взаимен интерес.

Кабинетът подчертава, че меморандума е знак за за готовността на българската страна за засилване на сътрудничеството за развитие на способностите на Украйна за защита и укрепване на устойчивостта й и за повишаване на оперативната й съвместимост с НАТО.

Документът е в съответствие с приетата от 49-ото НС Декларация в подкрепа на присъединяването на Украйна към НАТО.

Подписването на Споразумението не поражда правни задължения за страните и не предполага разходването на допълнителни финансови средства от държавния бюджет.

С два документа МС се готви за визитата на Зеленски

С два документа МС се готви за визитата на Зеленски

Декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна и меморандум за взаимодействие в сферата на енергетиката