Правителството иска облекчаване на правилата и процедурите, касаещи европейските фондове. Това стана ясно след като управляващите одобриха българската позиция за политиката за сближаване на ЕС относно неформалната среща на министрите, която ще се проведе на 8 и 9 юни в Малта.

Позицията на България е, че стратегическото партньорство между държавите-членки и Европейската комисия (ЕК) трябва да продължи - кохезионната политика на ЕС трябва да спазва ангажиментите си към всички региони на ЕС. Според позицията, одобрена от правителството, същинската дискусия по въпроса следва да се насочи към опростяване правилата и процедурите на европейските фондове.

Целта на срещата е да се проведе дебат относно бъдещето на политиката за икономическо, социално и териториално сближаване на ЕС след 2020 година.

Правителството одобри и резултатите от три заседания на Съвета на ЕС.

На 18 май в Брюксел се състоя заседание на Съвет "Външни работи/Отбрана". То беше посветено на основните инициативи, свързани с изпълнението на приоритетите в областта на сигурността и отбраната от Глобалната стратегия на ЕС и на сътрудничеството ЕС-НАТО. На заседанието Съвета на ЕС прие Заключения по прилагането на Глобалната стратегия, потвърждаващи ангажимента на ЕС за укрепване на сигурността и отбраната.

Правителството одобри и решенията от срещата на Направляващия борд на Европейската агенция по отбрана във формат "министри на отбраната". На срещата бяха дискутирани резултатите от проведения преглед на дългосрочните цели на агенцията. Прието беше решение относно параметрите на Програмата за съвместен финансов механизъм за сътрудничество и бяха обсъдени задачите на Агенцията по отбрана във връзка с началото на пробния цикъл на т. нар. Координиран годишен преглед на отбраната.

Кабинетът одобри и доклада на министър Валентин Радев за заседанието на Съвет "Правосъдие и вътрешни работи" от 18 май. В доклада бяха представени дискусиите на министрите на вътрешните работи. Изводите бяха фокусирани върху засилването на действията на ЕС в борбата с тероризма, външните измерения на миграцията и ефективното прилагане на принципите на отговорност и солидарност.

Представени бяха и проведените двустранни срещи по подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС.