България подкрепя суверенитета на Чехия и Украйна и изразява пълна солидарност срещу нарушаването на националния им суверенитет от страна на Русия. Позицията на страната е изразена от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева изрази пред Европейския съюз.

"Напълно неприемливо е нарушаването на суверенитета на Чехия от страна на Русия. Това не се случва за първи път", каза Екатерина Захариева по време на състоялия се днес чрез видеоконферентна връзка Съвет "Външни работи".

В началото на заседанието Ян Хамачек, вицепремиер, вътрешен министър и и. д. външен министър на Чехия, информира колегите си от ЕС за експулсирането на 18 служители на посолството на Русия в Прага, както и за разкритията на чешките спецслужби за двама офицери от руското военно разузнаване, пряко свързани с взрива на чешки склад за боеприпаси през 2014 г. Основна тема на Съвета "Външни работи" днес бе ситуацията около Украйна, като онлайн в дискусията се включи и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Борел отчете нарастващо напрежение между ЕС и Русия, настоява за изтегляне на войски

Борел отчете нарастващо напрежение между ЕС и Русия, настоява за изтегляне на войски

Руски войски по украинската граница "е изключително опасна ситуация"

Външните министри от ЕС потвърдиха категоричната подкрепа на Евросъюза за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за ускореното прилагане на ключовите реформи в областта на върховенството на закона, съдебната система и борбата с корупцията. Те изразиха дълбока загриженост от продължаващото масирано струпване на руски военни сили и оборудване по границите с Украйна и на полуостров Крим. Отправен бе настойчив призив към Русия за прекратяване на провокативните действия, деескалация на напрежението и съживяване на преговорите в рамките на Тристранната контактна група на ОССЕ и Нормандската четворка.

По думите на Захариева действията на Русия около границите на Украйна са абсолютно неприемливи. "Трябва да продължим да бъдем солидарни с Украйна и да настояваме Русия да изпълнява всичките си международни ангажименти", каза Екатерина Захариева. Тя приветства Украйна за проявяваната сдържаност през последните седмици в тази извънредно тревожна ситуация.

Г-7 осъди руските действия и подкрепи Украйна

Г-7 осъди руските действия и подкрепи Украйна

Настоя да се спазват Минските споразумения

За българската страна много е важно да бъде постигната деескалация на напрежението и да бъдат препотвърдени ангажиментите към примирието от юли 2020 г. и мирното решение на конфликта в Източна Украйна. Необходимо е пълно прилагане на Минските договорености като единствен начин за постигане на решение на конфликта.

Министър Кулеба повтори поканата към страните от ЕС за участие на най-високо ниво в учредителната среща на Международна платформа по Крим, която ще се проведе на 23 август 2021 г. в Киев. Екатерина Захариева потвърди българската подкрепа за платформата.

НАТО призова Русия да не блокира Черно море

НАТО призова Русия да не блокира Черно море

Продължаващата милитаризация на Крим, Черно море и Азовско море са допълнителни заплахи