Депутатите приеха на първо гласуване законопроекта за денонсиране на Споразумението за основаването на Международната инвестиционна банка и на нейния устав и на Споразумението за организацията и дейността на Международната банка за икономическо сътрудничество. Вносител е Министерски съвет.

В крайна сметка законотворците приеха законопроекта с 138 гласа "за", 26 гласа "против" и 18 гласа "въздържали се".

Депутатът от ДПС Петър Чобанов направи процедурно предложение законопроектът да бъде приет и на второ гласуване на днешното пленарно заседание. Борислав Гуцанов от БСП се закани, че ако това предложение мине и се приеме, БСП ще сезират Конституционния съд. В крайна сметка председателстващият Народното събрание Росен Желязков заяви, че няма да подлага предложението на Чобанов да се гласува законопроектът на второ гласуване.

По време на дебатите за излизането на България от двете международни банки, първи реагираха от "Възраждане". Недопустимо е да нарушаваме националните интереси по отношение на финансите само защото евроатлантическото мнозинство в България извършва слугинаж. В България за пореден път не се защитават националните интереси. Цялото евроатлантическо мнозинство обикаля като чакали спрямо националния финансов интерес, само защото от Брюксел някои нещо е решил, посочи Цончо Ганев.

Костадин Костадинов добави, че този законопроект е унизителен за България. Защо се държим като унизителна колония, защо се взимат решения от хора, които не знаят за какво става въпрос, недоумява той. Решението не е добро, решението е вредно и престъпно, защото касае разхищение на народни пари, каза още лидерът на "Възраждане".

Мартин Димитров от "Демократична България" отговори на критиките на "Възраждане". Ако другите страни от Източна Европа напуснат банките и България остане там, това ще означава, че цената на българския дял драматично е спаднала и ще бъдем ощетени с много средства, предупреди Димитров. Никой от Брюксел не е казал да напуснем тези две банки, уточни той и отново предупреди, че има опасност, ако се саботира това решение, България да загуби милиони.

Румен Гечев заяви, че БСП няма да подкрепи законопроекта на Министерски съвет с аргумент, че е политическо решение. ЕК организира изкуствена засада на тези две банки и принуждават държавите от Източна Европа да напуснат двете международни банки, посочи Гечев. Няма никакво съмнение, че натискът е от Брюксел в координация с Вашингтон. Ние нямаме икономическа причина да напускаме двете банки, печеливша са и няма никакви икономически причини. Това е икономическа и политическа засада, коментира социалистът.

В законопроекта се денонсира прекратяването на членството на Република България в МИБ и МБИС следва да се извърши съгласно процедурите, предвидени в споразуменията за учредяване на институциите, и в съответствие с относимите вътрешноправни процедури. Процедурата по прекратяване членството на Република България в МИБ и МБИС изисква денонсиране от страна на Народното събрание на международните договори за учредяване на двете институции. Съгласно чл. 8 от Устава на МИБ и чл. IX от Споразумението за организацията и дейността на МБИС всяка страна може да прекрати членството си в банките, след като уведоми за това управителните органи на двете институции най-малко шест месеца предварително.

Полша, Чехия, Словакия и Румъния вече са денонсирали Споразумението за учредяване на МБИС, а Чехия, Словакия и Румъния са денонсирали Споразумението за основаването на МИБ, като датата, от която денонсирането влиза в сила, е шест месеца от датата на постъпване на официалните уведомления в двете финансови институции. В тази връзка, в края на януари 2023 г. Полша, Чехия и Словакия окончателно ще прекратят членството си в МБИС, а Чехия и Словакия в МИБ. До края на юни 2023 г. се очаква и Румъния да прекрати членството си в двете банки.

Към настоящия момент не са ясни конкретните финансови условия, при които държавите, заявили официално намерението си за оттегляне от МИБ и МБИС, ще прекратят членството си в двете институции.