"Предстоящите изборите за Европейски парламент ще бъдат странни и може би ще бъдат най-после и истински избори". Тези свои очаквания сподели президентът на България в периода 1997-2002 г. Петър Стоянов по време на конференция на тема "Европейските ценности в променящия се свят: Как можем да отговорим на популистката вълна?"

Така или иначе българският европейски дебат закъснява драматично, посочи президентът и призова да бъдем много активни, ако искаме да повлияем на дебата и той да се превърне в европейски.

Петър Стоянов открои, че няма обща дефиниция за популизма и е по-лесно да се каже кои са причините за това крайният популизъм и крайните популисти да предизвикват нашето недоволство.

Бившият президент изтъкна, че най-опасната част от днешното популистко говорене е, че популистите говорят от името на народа, а останалите трябва да бъдат сразени според техните виждания.
"Ако популистите вземат властта при тази тяхна идентификация, ще съсредоточат цялата власт в ръцете си", подчерта Петър Стоянов.

Популизмът завладява Европа

Популизмът завладява Европа

Всеки четвърти европеец гласува за популистка партия, пише "Гардиън"

Според Стоянов ако популистите наистина са гласът на народа, какъв смисъл има от едно развито гражданско общество. "Всичко това може да доведе до страшна трагедия за Европа и трябва да се намери верният баланс. Това е майсторството на днешната политика", акцентира Стоянов и посочи, че трябва да се разграничава истинското от неговата имитация.

Петър Стоянов запита ако Европа има криза, дали тя е институционална или екзистенциална криза. "Европа не си отива, но ако искаме да имаме сериозно отношение, трябва да имаме предвид всички сценарии, които могат да сполетят Европа", посочи президентът и допълни, че Европа е далеч от своя край, независимо от оплакването на гражданите на ЕС.

По думите на Стоянов не могат лесно да се обяснят нещата, а тук в България сме станали свидетели на едни доста странни феномени. Нивото на живот се подобрява значително, българското общество става все по-отворено, младите българи могат да работят и учат навсякъде, но се поражда недоволство от членството ни в Европейския съюз и от начина, по който се консумира, недоумява той.

Според него недоволствата на хората от членството ни в Европейския съюз всъщност не са верни, но се разпространяват внушения, че тук, в България, живеем като хора втора ръка и че обитаваме задния двор на Европа.

Стоянов посочи, че едновременно с това не сме усвоили европейския начин на живот, правилата на демократичното съжителство, свободната конкуренция, не сме и предотвратили товара на корупцията, за да твърдим, че можем да оценим предимствата на членството ни в ЕС. "Заприличваме на онзи простодушен човек, който в един известен виц, решил да отиде при местния свещеник, за да му опрости греховете. Свещеникът го попитал - познаваш ли Десетте Божи заповеди, човекът му отговорил, че щял да ги научи, но се носил слух, че скоро щели да ги отменят и затова не си дал зор", разказа вица Стоянов.

Жан-Клод Юнкер настоя ЕС да се противопостави срещу яростния популизъм

Жан-Клод Юнкер настоя ЕС да се противопостави срещу яростния популизъм

Популизмът бил налице във всички страни от ЕС

Според Стоянов все още не сме се интегрирали напълно, а вече започнахме да критикуваме онова, което не познаване. Той се страхува, че езикът на политиците и чиновниците започна да става конвенционален и бюрократичен и това може да доведе до няколко грешки.

Първата грешка - най-голямата грешка на десните партии ще бъде, ако се опитат да имитират популизма и да бъдат по-гласовити от популистите.

Втората грешка - да превърнем популизма и популистките партии в основна част от нашето говорене и да ги направим важни.

"Трябва да се държим отговорно, сериозно и с повече смирение", призова Петър Стоянов. Той призова да се даде отпор на тази популистката пропаганда и това трябва да стане още преди изборите.

Хляб и популизъм

Хляб и популизъм

Предложението на Красимир Каракачанов е доста рисково за икономиката, но има голяма вероятност да се хареса на много български граждани. И това е сериозният проблем, а не самата идея, предупреждава Димитър Петров