Както България минава икономически между капките с коронавируса засега, така и премиерът Бойко Борисов успява да мине "между яйцата". Това заяви пред БНР политологът Първан Симеонов.

Според него ситуацията вече не е толкова протестна, колкото предизборна. Той отбеляза, че толкова хора, които сега се събират на т. нар. Велики народни въстания, през юли са се събирали всяка вечер.

По негови думи протестиращите вървят по схемата от 2013 г. - и тогава те се изтощили, както и сега, и имало "вливане" на студенти.

Симеонов посочи, че протестът е постигнал немалко, но ако не се стигне до драматично развитие или Борисов не направи голяма грешка, може да се очаква, че правителството ще си завърши мандата.

Борисов, понеже изтърва момента за достойно и хитро подаване на оставка, изчаква протестът да се поизтощи, да погрознее, да почне да се кара помежду си и да става партиен - нещо, което винаги се случва на всеки дълъг протест в България, отбеляза политологът.

Борисов и в Брюксел говори, че харчи за COVID, а не предизборно

Борисов и в Брюксел говори, че харчи за COVID, а не предизборно

Пазейки себе си, пазим и икономиката, напомня премиерът

По негови думи премиерът възнамерявал да направи силен финален спринт, изразяващ се най-вероятно в раздаване на пари.

Сега е моментът всички да поставят своите искания, защото ГЕРБ ще дава, изтъкна Симеонов.

Той заяви, че наблюдаваме игра на честта, в която ГЕРБ се стреми да победи в изборите, а после ще гледа сеира на другите.

ГЕРБ по негови думи ще раздава до последно на принципа "да му мислят следващите, като толкова много знаят".

Според политолога Борисов вярвал, че няколко месеца или години на управление на друга коалиция ще накарат хората да си спомнят с носталгия за ГЕРБ.

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Премиерът показа мястото за 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Голямото ново в българския политически процес Симеонов вижда в това, че се синхронизират "неща, които иначе не могат да се понасят помежду си". Голямата грешка на Борисов пък била, че е събрал разноликите си политически противници в един лагер.

"Това, което ще гледаме в следващите месеци, е дали Борисов е такъв дразнител за българския народ, че сини, червени и славитрифоновисти да направят някакъв общ фронт. Ако обществото е узряло за такова нещо, тежко му на ГЕРБ", коментира Симеонов.

По повод прогнозите за по-тежка зима от тази на 1997 г. той изрази мнение, че засега икономически България лекичко минавала между капките, а Борисов щял да превърне това в своя полза.

"Неговите опоненти казват - хората ще обеднеят, следователно ще се радикализират. Това е логично. Борисов обаче разсъждава по друг начин. Той смята, че пред риска от обедняване хората ще избягват резките движения, ще си кажат - я, още от същото, че поне е познато", анализира политологът. По негови думи неслучайно премиерът се опитвал да държи наблизо синдикатите. Според Симеонов Борисов си прави сметката, че директно плашейки народа, ще го направи по-тих.

По негови думи ДПС е като режисьор на пулт в политическия живот у нас. ДПС обаче ставал и все по-нежелан партньор.

Според Симеонов на Европа вече трябва да гледаме не толкова като на политически идеал, колкото като на политическо ежедневие.

Правителството харчи като за последно, отчита Красен Станчев

Правителството харчи като за последно, отчита Красен Станчев

Ситуацията била на предизборно купуване на гласове