Европейската комисия и държавите членки продължаваме усилията си да бъдем единни и да има цялостна координация по отношение на COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон. Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет.

Той изтъкна, че всеки трябва да знае, че пазейки себе си, пази също икономиката и бизнеса.

По думи на Борисов в настоящата пандемия, както в цял свят, така и в България се поставя акцент върху подкрепата за най-уязвимите. Той подчерта, че именно по тази причина, а не предизборно, са вече в ход редица социално-икономически мерки в помощ на бизнеса, образователната система и пенсионерите.

Премиерът изрази надежда бързо да започнат процедурите, които ще дадат възможност на държавите членки да се възползват максимално от финансовите инструменти на ЕС за възстановяване от пандемията. Той посочи, че поредната добра оценка за страната ни идва от международната рейтингова агенция "Фич" по отношение на кредитния рейтинг на Българската банка за развитие. Хубаво е това да се знае и така опонираме на всички, които се опитват да кажат, че в България не се случват добри неща, заяви Борисов.

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Борисов смята, че никой не може да го обвини в предизоборно харчене

Премиерът показа мястото за 7-и реактор на АЕЦ "Козлодуй"

"В този ред на мисли благодаря и на президента Радев, който колегата Мицотакис вчера ми каза, че много е хвалил България и че България и Гърция са мост на стабилност. Естествено сме мост на стабилност, защото сме направили толкова много неща с гърците - интерконектори, инвестиции, съвместни производства и продължаваме заедно", коментира още той.

Министър-председателят приветства бързината, с която ЕК реагира за разработването и разпространението на ваксина срещу коронавируса. Според него са ключови безопасността, ефективността и качеството на ваксините, които биха получили разрешение за употреба в ЕС.

Посоката ни не била правилна заради безразборното харчене на пари на калпак

Посоката ни не била правилна заради безразборното харчене на пари на калпак

Ако продължим по този път, ще стигнем Гърция, предупреждава Асен Василев

Относно Зелената сделка Борисов бе категоричен, че промените в климата ни задължават да работим за постигането на климатична неутралност. Той добави, че трябва внимателно да се помисли за придобиването на нови мощности, за зелената и чиста енергия, така че 2050 г. да има климатична неутралност. Според него трябва да се обърне специално внимание върху енергийната ефективност, иновациите и новите технологии.

По темата за Източното Средиземноморие Борисов настоя за незабавен диалог между Гърция, Кипър и Турция.

Относно Брекзит премиерът изрази загриженост за малкото останало време, в което трябва да бъде постигнато споразумение за оттеглянето на Великобритания.

Правителството харчи като за последно, отчита Красен Станчев

Правителството харчи като за последно, отчита Красен Станчев

Ситуацията била на предизборно купуване на гласове