Българското председателство през 2018 година е възможност страната ни да има активна роля на медиатор между институциите и да окаже положително въздействие по важни за Европа теми. Изключително важно е да има ясна европейска перспектива за Балканите.

Това стана ясно по време на срещата между премиера Бойко Борисов и българския еврокомисар Мария Габриел в сградата на Министерския съвет.

Припомняме, кандидатурата на Габриел беше гласувана с огромно мнозинство от Европейския парламент в началото на месеца.

Съветът на ЕС утвърди Мария Габриел за еврокомисар

Съветът на ЕС утвърди Мария Габриел за еврокомисар

Назначението влиза в сила веднага

Премиерът Борисов поздрави Габриел и й пожела успешна работа. По думите му, като еврокомисар тя има възможност да постигне значителни резултати в ресора, за който отговаря - цифровата икономика и цифровото общество, така че да има конкретни ползи за европейските граждани.

Министър-председателят отбеляза добрата комуникация с Европейската комисия и изрази увереност, че Мария Габриел ще поддържа активен диалог с българските институции.

ЕК планира достъпни електронни здравни досиета в ЕС, разкри Мария Габриел

ЕК планира достъпни електронни здравни досиета в ЕС, разкри Мария Габриел

Това ще стане в близките две години

Акцент в срещата беше и темата за предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. Според европейския комисар са налице основни предпоставки за успешното провеждане на председателството, като определянето на ясни приоритети и подготвителните срещи с председателите на парламентарните комисии и докладчиците.

Борисов в Солун: Да дадем надежда на хората, за да не напускат Балканите

Борисов в Солун: Да дадем надежда на хората, за да не напускат Балканите

Днес се състоя тристранна среща с Ципрас и Вучич...

И по време на срещата си с Габриел Борисов обърна специално внимание на Западните Балкани. Той сподели, че е оптимист след срещата си с лидерите от Берлинския процес в Триест и след проведените вчера разговори в Солун.