България ще разкрие служба по търговско-икономическите въпроси в Кралство Саудитска Арабия. След като вчера по време на срещата си с престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд премиерът Бойко Борисов получи уверение за подкрепа за разкриване на българско посолство, днес на срещата между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и Абдулазиз Ал-Рашид, заместник-министър по икономическите въпроси е обсъдено разкриване на търговско представителство на страната ни.

Службата ще бъде обособена след разкриването на посолство на Република България в кралството. Според Манолев между двете държави има много голям неизползван потенциал в сферата на икономиката.

Борисов с интерес към енергийните потоци от Централна Азия и Близкия изток

Борисов с интерес към енергийните потоци от Централна Азия и Близкия изток

Саудитска Арабия е заинтересована от засилване на търговския обмен с България

Създаването на смесена комисия по икономическите въпроси между България и Саудитска Арабия също е договорено по време на срещата.

Български компании могат да участват в проекти за инженеринг и изграждане на възобновяеми енергийни източници в Саудитска Арабия. Обсъдени са и перспективите в областта на строителството - към момента в Саудитска Арабия се реализират мащабни инфраструктурни проекти, в които могат да участват български компании като изпълнители и подизпълнители.

Договорено бе да се инициират повече срещи между бизнеса от двете държави, за да стартират конкретни проекти в тези области.

Захариева покани бизнес делегация от Саудитска Арабия у нас

Захариева покани бизнес делегация от Саудитска Арабия у нас

Всеки четвърти компонент на вашия автомобил е произведен в България, изтъква Захариева пред Ал-Джубейр

Възможностите за сътрудничество в областта на земеделието, животновъдството и рибарството са обсъдени от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министъра на околната среда, водите и земеделието на Саудитска Арабия Абдуррахман Абдул Мохсен Ал-Фадли.

Подписано е и споразумение за сътрудничество в селскостопанския сектор. Документът създава възможности за изпълнение на съвместни проекти, обмяна на опит при използване на съвременни технологии в селското стопанство, животновъдството и рибарството, както и размяна на законодателства и политики, регламентиращи селскостопанския сектор.

Разширяваме сътрудничеството в морския и въздушния транспорт със Саудитска Арабия

Разширяваме сътрудничеството в морския и въздушния транспорт със Саудитска Арабия

Ивайло Московски и Набил бин Мохамед Ал-Амуди участваха в бизнес форум

Сътрудничеството предвижда още провеждането на семинари, работни срещи, курсове за обучение, участие в международни конференции, организиране на селскостопански изложения, срещи за насърчаване на частния сектор да инвестира в селското стопанство.