Общо 253 671 лв. ще бъдат изплатени за обезщетения в изпълнение на пет решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ ) срещу България от периода между 4 октомври и 6 декември 2022 г. Това реши служебното правителство на днешното си заседание, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

Одобрено е изплащането на 16 400 евро за обезщетение по споразумение след жалба ЕСПЧ. Жалбоподателят е ромски произход. Той се оплаква, че е бил малтретиран от полицията и частни лица, както и от липсата на ефективно разследване за това заради дискриминационно отношение. Съгласно политиката на Европейския съд по правата на човека да насърчава приятелските споразумения жалбоподателят е прие предложената декларация за обезщетение за претърпените от него вреди. С одобряването на споразумението от съда делото ще бъде прекратено. За извънсъдебното уреждане на спора българското правителство е приело да изплати на жалбоподателя обезщетение в размер на 16 400 евро за всички имуществени вреди, разходи и разноски.

5 000 евро ще бъдат платени за общо обезщетение по споразумение по друга жалба пред ЕСПЧ, с която се повдигат оплаквания за нарушение чл. 8 от "Европейска конвенция за правата на човека самостоятелно и във връзка с чл. 13 поради накърняване неприкосновеността на жилището и на семейния живот. От МС обясняват, че определенията, с които било разрешено извършването на претърсване и изземване в жилищата и леките автомобили на жалбоподателите, съдържали бланкетни и фрагментарни мотиви, без да се изследва конкретната необходимост от извършване на следствените действия и техния обем. Не бил упражнен ефективен съдебен контрол върху законността и необходимостта на извършените претърсвания и изземвания, като в нито един момент не било изяснено конкретно какви документи и вещи, свързани с воденото наказателно производство се очаквало да бъдат открити в жилищата, в служебния кабинет на първия жалбоподател и леките автомобили на оплакващите се.

Съдът в Страсбург е осъдил България по 25 дела през 2022 г.

Съдът в Страсбург е осъдил България по 25 дела през 2022 г.

ЕСПЧ се е произнесъл по общо 62 дела

Претърсване в жилището на шестата жалбоподателка било извършено при условията на неотложност с последващо одобрение от съд. В определението за одобряване на протокола за резултата от претърсването и изземването липсвала конкретна информация, обосноваваща "реалната опасност при неизвършване на това следствено действие да се стигне до невъзможност за събиране и запазване на доказателствата от значение за правилното решаване на делото". Жалбоподателите твърдят, че нямали достъп до съд, за да оспорят законността и необходимостта на претърсванията.

ЕСПЧ вече установил при друго дело, че българското право не предвижда подобна правна възможност ("Илия Стефанов срещу България" № 65755/01, § 44). В съответствие с обичайната си практика Европейският съд по правата на човека съдейства на страните да постигнат приятелско споразумение, ако българското правителство се съгласи да заплати на жалбоподателите общо обезщетение в размер на 5 000 евро.