България е готова да окаже пълна подкрепа за европейската и евроатлантическата интеграция на Молдова и ще предостави своя конкретен опит и експертиза на молдовската страна.

Това стана ясно по време на официалните разговори на премиера Сергей Станишев с министър-председателя на Молдова Зинаида Гречанъй, която е на двудневно официално посещение у нас по негова покана.

Молдова се надява на ново споразумение с Европейския съюз, което да ускори сближаването й със съюза.

Около 65 хиляди са българите в Молдова, а около 450 са към момента молдовските студенти, които се обучават в български висши училища.

Премиерът Гречанъй посочи, че българският език в Тараклия се изучава още от предучилищна възраст и наравно с молдовския, което е предпоставка за още по-силното сближаване на двата народа.

В присъствието на премиера Сергей Станишев и Зинаида Гречанъй бяха подписани Договор за социално осигуряване между България и Молдова и Протокол за сътрудничество между Министерството на образованието и науката и Министерството на просветата и младежта на Молдова, съобщиха от пресцентъра на МС.

Подписите си под документите сложиха социалният министър Емилия Масларова и Даниел Вълчев.

Задълбочаването на икономическото сътрудничество между България и Молдова ще бъде основен акцент в работата на Междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, която ще заседава през януари 2009 г.

Страната ни получи и благодарност за отпуснатата от правителството помощ от 50 хил. евро за преодоляване на последствията от наводненията от юли т.г.

Молдова е и приоритет за България в списъка на страните, които ще получават помощи за развитие в рамките на концепцията в областта на сътрудничеството за развитие.