Страната ни ще приветства постигането на решение в дългогодишния спор за наименованието на Република Македония, но това трябва да бъде реализирано, посредством формула, с която не се създават възможности за отправянето на последващи претенции към българската държава от страна на Македония.

Това е заявил президентът Георги Първанов по време на срещата си с ръководството на новоучредената партия ВМРО-НИЕ.

По тяхна молба държавният глава прие председателят на партията Петко Атанасов и пловдивския кмет Славчо Атанаосв.

Президентът е подчертал, че в разговорите си по този въпрос с министър-председателя на Гърция Георгиос Папандреу и с президента на Македония Георге Иванов, е изтъкнал, че приемането на наименование на Република Македония, с определено географско съдържание, трябва да съдържа и изрични гаранции за българската държава.

Още от срещата:
Пловдив - чист от далавери.

От своя страна ВМРО-НИЕ са поискали да се изработи ясна позиция на българската държава спрямо Македония, включително членството й в ЕС и НАТО.

Медиите не бяха допуснати до президентската администрация, а изчакаха „новите войводи" отвън.

След разговора председателят на партията Петко Атанасов каза, че са представили на Първанов конкретни предложения по македонския въпрос.

Петко Атанасов e изтъкнал пред президента Георги Първанов очакването на ВМРО-НИЕ да бъде изразена консолидираната позиция на България по въпроса за уреждане на съществуващия спор между Гърция и Република Македония за наименованието на бившата югославска република, по начин, който не накърнява българските национални интереси.

Петко Атанасов e посочил също така необходимостта да бъдат ясно дефинирани условията, изпълнението на които обезпечава подкрепата на България за пълноправното членство на Република Македония в Европейския съюз и НАТО.

Реакция:
Президентът се срещна с приятелския кръг "Ромфея"
                        Още...

В тази връзка Атанасов изтъкна необходимостта от преустановяването на езика на омразата в македонските медии спрямо България, както и прекратяване на присвояването и фалшифицирането на българската история.

ВМРО-НИЕ предлагат също така създаване на работна група с участието на българската наука, обществени организации и държавни институции, която да изработи позиция на страната по проблема.

Освен това друго предложение е създаване на министерство за българите в чужбина, а не агенция или министър без портфейл - както е в момента.

Всяко бездействие на българската политика относно членството на Македония в ЕС и НАТО е в ущърб на българския национален интерес, заяви Атанасов и коментира, че лично за него това е национално предателство.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов каза от своя страна, че единствената обсъждана тема по време на срещата с президента е бил македонският въпрос и проблемите на сънародниците ни, които живеят извън България.