България ще се бори за туркменски газ и да свърже Черно море с Персийския залив, това стана ясно от пресконференция на министрите, придружаващи премиера Борисов в Туркменистан.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отбеляза, че доставките на природен газ от Туркменистан отдавна са на дневен ред между правителствата. Визитата коментираха и министрите Петя Аврамова, Росен Желязков и Емил Караниколов.

По думите на регионалния министър Аврамова, не е разгърнат целия потенциал между България и Туркменистан за взаимно изгодно сътрудничество и това трябва да се случи във всички области от икономика до култура.

Според Петкова, форумът с участието на Борисов е едно много важно събитие за каспийския региона и всички, които искат диверсифицират своите доставки на природен газ. България е отличен транзитьор на руски природен газ, а с Русия имаме добро сътрудничество в ядрената енергетика повече от 40 години, добави тя.

Подписването на договор за изграждането на "Балкански поток" се очаква до дни. В Белене не може да се говори за руски проект, защото площадката, реакторите и лицензиите са български и България носи "атомния риск". 

Американската компания "Дженерал Илектрик", която е производител на турбини е подала заявление за участие в проекта АЕЦ "Белене", "Росатом" все още се очаква да го направи до седмица.

Очакваме до 19 август, когато изтича крайният срок, "Росатом" да подаде заявление. В един следващ етап, ние ще направим кратка листа за определяне на компаниите, с които искаме да водим преговори, добави Петкова.

Според нея, няма проблем турбините за "АЕЦ "Белене" да са различни и да работят с руски реактори, защото, това е технически възможно.

Борисов представи на Медведев хъба "Балкан" и АЕЦ "Белене"

Борисов представи на Медведев хъба "Балкан" и АЕЦ "Белене"

Двамата се срещнаха в рамките на Първия каспийски икономически форум

Министърът на транспорта и съобщенията Желязков обясни, че с коридор може да се свърже Черно море с Персийския залив и за това се работи сериозно с Гърция, Азербайджан, Грузия, Армения и Иран. Споразумение за такъв коридор трябва да се ратифицира от ЕК и трябва да се постигне споразумение, което да се подпише следващата година. 

България иска да се включи и в транспортен коридор Каспийско море-Черно море, където към момента участват Туркменистан, Азербайджан, Грузия и Румъния. 

Министърът на икономиката Емил Караниколов отчете "рекорден износ" от 28 милиарда лева, цитирайки Национален статистически институт -НСИ. Той обясни и за ръст на средната работна заплата.

Караниколов добави, че години наред не е имало как туркменски газ да достигне европейски пазари заради липса на трасе и коридори, но сега проблемът е решен и са налице всички предпоставки това да се случи. Предстоят анализа от страна на "Булгартрансгаз".

Русия, Иран и каспийски страни разделят енергийните богатства на региона
Обновена

Русия, Иран и каспийски страни разделят енергийните богатства на региона

Иран иска създаването на регионална организация и свободна търговия с ЕИС