С тържествена заря проверка на площад "Цар Асен Първи" във Велико Търново бе чествана 111-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. На тази дата българското управление отхвърля васалното си положение спрямо Османската империя, заложено в Берлинския договор.

Независимостта е провъзгласена на 22 септември 1908 година с манифест на княз Фердинанд в черквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, а след това е обявена и в крепостта "Царевец". Поради това и старопрестолната столица е център на ежегодните тържества.

Във всеки един областен град и общински център на страната има тържества по повод празника на Независимостта.

С разум и самочувствие да работим за изграждането на модерна България, призова в Деня на независимостта президентът Румен Радев.

"111 години след този смел политически акт ние продължаваме развитието на страната ни по европейски, следвайки идеалите за свобода и независимост", написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук профила си.

"Нашето единство и обединените ни усилия са най-важното условие за постигане на общата ни цел - развита и просперираща България в стабилна и сигурна Европа". Това послание отправи в приветствието си по повод Деня на независимостта председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. "22 септември е паметна дата, която увенча стремежа на поколения българи да бъдат свободни, обединени в своя държава и сами да чертаят бъднините си.", отбелязва председателят на парламента.

В София честването се проведе пред Паметника на независимостта на площад "Княз Александър I", припомня БНР.

Празничните прояви във Велико Търново започнаха с тържествена литургия на Великотърновския митрополит Григорий в църквата "Св. 40 мъченици". След това в крепостта "Царевец" с военен ритуал бе издигнат националният флаг.

В Плевен стотици отбелязаха на площад "Стефан Стамболов" Деня на независимостта . На същото място преди 111 години е оповестен Манифестът за свободна България.

В Троян повече от 350 доброволци от националното дружество "Традиция" ще направят възстановка на боеве от Първата световна война и битката при Дойран. На тържествата в града ще присъства вицепрезидентът Илияна Йотова.

С жива картина и шествие в Шумен членовете на родолюбивия комитет "Крум Страшний" отбелязаха 111-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Честването започна с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци на пл. "Кристал".

Сред акцентите на честванията в Ямбол е откриването на изложба, посветена на Първата световна война и ямболския цепелин, извършил най-продължителен полет в световната военна история, която ще се открие в Музея на бойната слава.

С поднасянето на венци и цветя пред паметника на Кракра Пернишки и с празнично шествие в Перник беше отбелязана 111-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

Тържественото отбелязване на Деня на независимостта във Враца събра десетки врачани на обновения централен площад в града.

Стотици граждани в Сливен се събраха пред паметника на войводата Хаджи Димитър, за да отбележат 111-ата годишнина от обявяване на независимостта на България. На тържествената церемония бе издигнат националният флаг, а признателните сливенски граждани поднесоха венци и цветя на паметника на сливенските възрожденци и падналите за свободата на България.

Възстановка на пазарен ден от преди век върна назад във времето жители и гости в Стария град на Златоград. На днешния празник младоженци от Пловдив, облечени в народни носии, сключиха граждански брак на чаршията и се венчаха в църквата "Св Георги".

С военен ритуал и тържествено издигане на националното знаме на площад "Независимост" във Варна беше отбелязан Денят на независимостта на България. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи молебен и припомни, че и Българската православна църква и управляващите, начело с цар Фердинанд и Александър Малинов, са били единни в отстояването на каузата за независимостта на България.