България се превръща в псевдодържава, овладяна от надзаконови лобита. Така Мария Спирова, която спечели Reporting Europe Prize 2014 за журналистика определи случващото се в България пред БНР. Спирова живее и работи в Оксфорд, завършила е Ithaca College. Тя определи лишаването на сънародниците ни в чужбина от самостоятелен избирателен район "Чужбина" като опит за разделяне на двете Българии.

Чувствам се непримирима и бясна. Не съм единствената, която остава с впечатлението, че целият Изборен кодекс е херкулесово усилие на окопалото се статукво да пререже достъпа на българите в чужбина до каквато и да е политическа волеизява. Това е опит за разделянето на двете Българии.

"Демокрацията не може да бъде задължителна. Тя е ценностен съюз между граждани, често хората не се възползват от изборното си право по причини, които никой няма право да нарича невалидни", обобщи Спирова, визирайки задължителното гласуване.

Според нея, задължителното гласуване е лост за отнемане на правото на глас на колкото може повече българи, защото политическата класа се опитва да си осигури контролирани условия. "Това е лост за премахването на колкото може повече хора от изборните списъци, особено валидно е за българите в чужбина, чиито условия на гласуване не са толкова удобни", поясни Мария Спирова.

"Живеем в една шизофрения - Конституцията казва едно, а законите са напълно разведени с духа и буквата на тази Конституция. Парламентът е ужасе́н от факта, че е избираем. Това е много по-сериозен проблем от това дали на мен държавата ще ми плати влак донякъде, за да гласувам", заяви българката, живееща в чужбина.