България ще отстоява в Европейския съюз бъдещето на ядрената енергетика, тъй като вижда в нея ясна алтернатива, даваща гаранции за опазване на околната среда.

Това заяви президентът Георги Първанов, където се провежда 14-та среща на върха на страните на Централна и Източна Европа.

Друг акцент в изказването на българския държавен глава пред форума и в неговите двустранни срещи бе темата за Западните Балкани, предаде БНР.

Първанов отново се застъпи за европейската перспектива на държавите от този регион, която според него е силен стимул за реформите в тях и за сигурността в Европа като цяло.

Инициатор за провеждането на срещи на държавните глави от Централна Европа е бившият австрийски президент Томас Клестил. През 1992 г. той съгласува инициативата си с президентите на Чехословакия Вацслав Хавел, на ФРГ Рихард фон Вайцзекер и на Унгария Арпад Гьонц.

По-късно към инициативата се присъединяват президентите на Австрия, Германия, Чехия, Словакия, Полша, Унгария и Словения.

Срещите представляват свободна дискусия и обмен на мисли по въпроси от общ интерес, както за участниците, така и за Европа като цяло.

Преди година в България се състоя 13-та среща  на държавните глави.