Правителството утвърди проекти на протоколи към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, информираха от Правителствената информационна служба (ПИС). Това е част от процедурата за присъединяване на двете страни към пакта.

Министерският съвет прие Решение за одобрение на проекти на протоколи към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Финландия и Кралство Швеция към НАТО и упълномощи временно управляващия Постоянната делегация на Република България към НАТО за подписването им от името на Република България.

Припомняме, че Финландия и Швеция депозираха кандидатурите си за присъединяване към НАТО на 18 май 2022 г. Членството на двете страни ще има положителен ефект върху сигурността в евроатлантическото пространство, а разширяването на НАТО няма да е насочено срещу трети страни, заявяват от ПИС.

От там уточняват, че Република България е последователен поддръжник на политиката на НАТО на отворени врати. Присъединяването на двете страни е в националния интерес на нашата страна и би било значима крачка напред към установяването на трайна сигурност и просперитет в Европа, заявиха от правителството.

Засега само Турция се противопоставя официално на кандидатурата на двете страни за членство в Алианса, като ги обвинява, че дават подслон и финансират кюрдски организация, които Анкара и други страни смятат за терористични. Представители на Финландия и Швеция посетиха турската столица , но от разговорите не се стигна до конкретни резултати.

Лавров: Няма да е много различно след Финландия и Швеция в НАТО

Лавров: Няма да е много различно след Финландия и Швеция в НАТО

Страните така или иначе били включени в планирането на Алианса