България и още най-малко 15 страни въоръжават проправителствените иракски паравоенни формирования, които са основно шиитски и които са обвинени в извършването на множество военни престъпления и в нарушаване на правата на човека. Това се твърди в доклад на международната неправителствена организация "Амнести интернешънъл".

Москва формулира въпроси за българското оръжие в Сирия

Москва формулира въпроси за българското оръжие в Сирия

Коментарът на Захарова идва две седмици след информацията по случая

Базираните в Лондон правозащитници са анализирали снимков и видео материал от юни 2014 г. до сега, на който са били заснети оръжията, използвани от въоръжените групировки в Ирак.

Според информацията, цялата военна техника е била доставяна от държавните институции в Ирак или след одобрението на властите.

България е спомената в доклада като една от страните, които произвеждат оръжието, доставяно в Ирак. Като основни доставчици на оръжие за иракските милиции обаче са посочени Иран, САЩ и Русия.

"Международните доставчици на оръжие, включително САЩ, европейски страни, Русия и Иран, трябва да се събудят за факта, че всички доставяни оръжия в Ирак има реална опасност да попаднат в ръцете на екстремистки групировки с дълга история на нарушаване на правата на човека", изтъква Патрик Уилкън, изследовател по контрола на оръжията и човешките права към "Амнести интернешънъл". 

Казусът с българските оръжия в Сирия бил активно мероприятие на Русия?

Казусът с българските оръжия в Сирия бил активно мероприятие на Русия?

Това твърди депутатът от ДСБ Атанас Атанасов