Става въпрос за активно мероприятие, организирано от руската държава, едно от многото, които се провеждат на българска територия, но проблемът е в това, че българските институции не противодействат.

Това коментира депутатът Атанас Атанасов от ДСБ по нашумелия казус с българските оръжия в Сирия.

"Ако български частни фирми са изнасяли оръжие за този регион и ако това е ставало по разрешените международни стандарти, какъв е проблемът - да се вдига толкова голям шум? На практика внушенията, които се правят в българското общество, са, че българската държава е изнасяла за лошите. Аз питам кои са добрите в този район и изобщо в една война може ли да има добри?", изтъкна той пред БНР. 

По думите му, той не е видял през последните две години Борисов да вземе държавническа позиция по отношение намесата на Русия в българските вътрешни дела. Той опитва да сервилничи, да се подмазва, грубо казано. Българските специални служби трябва да противодействат на тази интервенция.

България продавала оръжия на Саудитска Арабия, Катар и САЩ, оттам стигали до терористите

България продавала оръжия на Саудитска Арабия, Катар и САЩ, оттам стигали до терористите

Имало два канала, по които наши оръжия са достигали до Сирия

От своя страна бившият ни посланик в Русия Илиян Василев коментира, че една от причините Русия да влезе в тази война е била възможността да изпробва нови оръжия, като там бил нейният "шоурум" на техника, която продава, а продажбите ѝ нараснали. 

"Подобни операции съпътстват целия преход, ние постоянно трябва да отблъскваме такива атаки, защото Русия не иска ние да изнасяме оръжие, конкуренти сме на едни и същи пазари. Постоянно ни се спретват обвинения, че въоръжаваме терористи. Това не е новина. Изобщо където ние въоръжаваме, все е голям проблем. В това отношение има и откровени лъжи. Голямата битка не беше на президентските избори, а ще бъде на парламентарните", продължи анализа си Василев.

Москва формулира въпроси за българското оръжие в Сирия

Москва формулира въпроси за българското оръжие в Сирия

Коментарът на Захарова идва две седмици след информацията по случая

Той изрази опасения, че след идването на власт на новото служебно правителство на Румен Радев може и да няма приемственост в политиката. Според него в казуса с оръжията не се гледа българският интерес, а се наблюдава прибързана реакция да се защити руският интерес. А този жанр бил много подходящ за предизборната кампания за парламентарните избори.

"Целта на цялата операция е, първо, да не продаваме оръжия, второ - да даваме дан на Русия, както си дадохме енергийния данък, тези 650 милиона (за АЕЦ "Белене", б. р.). Цинично е, но войната е бизнес", посочи относно казуса с българските оръжия в Сирия Иво Иванов от Българското геополитическо дружество.